Един български транспортен самолет Спартан от военното летище във Враждебна

...
Един български транспортен самолет Спартан от военното летище във Враждебна
Коментари Харесай

Тръгва военно учение със самолети от 5 натовски държави

Един български транспортен аероплан " Спартан " от военното летище във Враждебна ще взе участие в учението на транспортната авиация, което стартира от 16 април. То ще се организира на летище Пловдив,  Безмер, авиационния полигон Елена, Чешнегирово и Черногорово. 24 хеликоптерна база в Крумово ще отработва редица механически извършения.

Учението „ Европейски курс за рационализиране на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация ” 18-2 (ETAP-C 18-2) ще продължи до 26 април.

Освен нашият аероплан, в него взе участие и тежък транспортен аероплан С-130 " Херкулес ", както и още няколко машини от партньорските авиации. Учението е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В него ще вземат присъединяване транспортни самолети, екипажи и персонален състав от България, Литва, Полша и Румъния и персонален състав от Нидерландия, Европейски център за тактически въздушен превоз и Европейското командване по въздушен превоз. Летателното обучение ще се организира на летище Пловдив, летище Безмер, авиационен полигон на Военновъздушните сили – Елена, летище Чешнегирово и летище Черногорово.

Ръководител на ETAP-C 18-2 от българска страна ще е полковник Румен Кондев от Командването на Военновъздушни сили, а шеф на летателното обучение е полк. Хосе Луис Ромеро Алеге – Военновъздушни сили на Испания, който е пълководец на Европейския център за тактически въздушен превоз.

От българските Военновъздушни сили в учението ще вземат присъединяване военнослужещи и техника от Командване на Военновъздушни сили, 24-та авиационна база – Крумово, 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, База за командване, ръководство и наблюдаване – София, База за специфична техника – Божурище и Първа зенитно-ракетна база – Божурище.

По време на ETAP-C 18-2 ще се отработват полети по маршрут на дребна и пределно дребна височина; десантиране от възуха; подготвителни заходи за симулирано мятане на товари; превъзмогване на противовъздушна защита, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; кацане и политане на грунтова полоса; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – занитно-ракетно прикритие на обекти.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР