Един африкански крал счупи бариерата за супергеройски филми с номинция

...
Един африкански крал счупи бариерата за супергеройски филми с номинция
Коментари Харесай

Номинациите за Оскар 2019: Триумф на различното

Един африкански крал счупи бариерата за супергеройски филми с номинция за най-хубав филм, до момента в който най-светлия лъч на прожекторите за продуцентски заслуги, постановка, операторско майсторствои автентичен сюжет се насочи към еднакъв мексикански режисьор. И за пръв път афро-американец получава номинация за " Оскар " в категорията за най-хубав продуктов дизайн.
От академията бе поискано повече многообразие в премиите и тазгодишният набор от номинации сформира в действителност разноцветна мозайка, която това достолепно остаряло съревнование надали в миналото до момента е успявало да сътвори. Може да не беше толкоз уместно като време и толкоз изрично, колкото това, което преди три години бе поискано от " #Oscarsowhite " ( „ Оскар “-кампанията срещу дискриминирането на чернокожи артисти - бел. прев.). Но усилието е най-малко явно - и също по този начин значимо, бидейки част от войната със напрежението на днешна Америка, сражаваща се на обществени и политически фронтове.
И въпреки всичко можеха да се оправят и по-добре. Особено при дамите режисьорки. Първоначално в главата ми изникват Мариел Хелър ( " Можете ли да ми простите? " ), Джоузи Рурк ( " Мери, кралицата на шотландците " ) или Тамара Дженкинс ( " Личен живот " ) биха били положително попълнение в сбирката от номинации на академията. Адмирации, обаче, за включването на продукцията на Бетси Уест и Джули Коен " RBG " (документален филм на Си Ен Ен) измежду номинираните за най-хубав документален филм.
Но това, което към момента не могат да решат е - кой да бъде хазаин на шоуто, в случай че изобщо има подобен, при излъчването му онлайн на 24 февруари. (Може би въпреки всичко ще се откри решение със закъснение).
Нека по-добре към този момент поговорим за " Рома " - трогателният и трогателен спомен от детството на Алфонсо Куарон и " Фаворитката " – богатата на лукс и остроумие комедия от 18-ти век на Йоргус Латимос, които с по 10 номинации (!!! ) свряха всички останали кандидати в ъгъла, в това число за най-хубав режисьор и най-хубав филм.
Сърцераздирателният римейк на Брадли Купър " Роди се звезда " получи осем номинации, в това число за най-хубаво актьорско осъществяване на Брадли и Лейди Гага. Купър беше подценен в конкуренцията за режисьори, само че Адам Маккей ( " Вице " ), Павел Павликовски ( " Студена война " ) и Спайк Лий ( " Черен в клана " ) не бяха.
Както се очакваше, " Черната пантера " – мегахитът по комиксовия епос за супергерои на Марвел, продължава своят разораващ неразораната целина път в полето на филмовата промишленост, сдобивайки се с номинация за най-хубав филм. Нито един филм за супергерои до момента, даже и първата версия на „ Супермен “ през 1978 година, не е бил считан за заслужен за номинации отвън тези, свързани с техническите достижения. Сред останалите шест " пантерски " номинации е и тази за продуктов дизайн (декори), в която категория Хана Бийчлър е първият афро-американски претендент в историята на академията.
На фона на всичко това имаше и доста „ Оскар-наивници “, които имаха вяра, че " Ако Бийл Стрийт можеше да приказва " – приветстваната от рецензията акомодация по романа на Джеймс Болдуин от 1974 година, написана и режисирана от Бари Дженкинс (чийто филм " Лунна светлина " завоюва огромната на града на „ Оскар 2017 “), ще получи повече от трите номинации, с които се снабди: за най-хубав приспособеният сюжет, най-хубава истинска музика и най-хубава актриса (Реджина Кинг).
Междувременно Куарон, който завоюва два „ Оскара “ преди четири години за постановка и редакторска работа на " Гравитация ", написа своя лична история, като още веднъж беше почетен с четири номинации за упоменатия филм. Ако беше получил номинация за редакторска работа (както мнозина очакваха), Куарон би счупил върха на Уорън Бийти ( " Heaven Can Wait ", " Reds " ), Алън Менкин ( " Красавицата и звяра " ) и братята Коен ( " Няма място за старите кучета " ).
Ако би трябвало да приказваме за нетрадиционен победител измежду номинираните, то това е стрийминг колосът Нетфликс – пропагандатор на " Рома " и уестърн пародията на братята Коен, " Баладата на Бъстър Скръгс ". Последният също получи три номинации, в това число за най-хубава ария ( " When A Cowboy Trades His Spurs For Wings " ).
Ето и следващата изненада в тазгодишните „ Оскар “ номинации: в групата за чуждоезични филми не може да бъде откроен явен любимец, с изключение на, може би „ Рома “ - и даже той би могъл да бъде преместен от " Студена война " - друга възхитила рецензията и превъзходно снимана черно-бяла елегия.
Да, " Зелената книга " към този момент завоюва най-голямата премия от Гилдията на продуцентите на Америка и това нормално затвърждава статута на водещ участник измежду другите най-хубави претенденти за кино спечелили. Но колкото и положително въодушевление да основава чувстващата се прелестно в компанията един на различен двойка, тя се явява панацея за аудиторията, чиито нерви са изопнати от днешното расово напрежение. Подобна история за спорна онеправданост като пресъздадената във кино лентата за починалия Дон Шърли – негър пианист, претворен от номинирания за поддържаща роля Махершала Али – автентичен потомък на фамилия Шърли, би могла с категоричност да бъде издухана от конкуренцията за оценката.
Сега за въпросният хостинг проблем...
Ето едно непретенциозно предложение: Какво ще кажете за Кумаил Нанджиани и Трейси Елис Рос? Нанджиани – една от звездите в продукцията на HBO " Силиконовата котловина " и съсценарист на " The Big Sick " и Рос - нашумяла като Боу в " Black-ish " по ABC, оповестиха номинациите рано вторник сутринта на 22 януари с комизъм и финес, отдавайки дължимата на всяко име и филм (като апропо заковаха с тъкмо произношение) респект и приемливост.
И на какъвто и тест да ги подложите, с цел да ревизирате дали дават отговор на термина " многообразие ", бих споделил, че „ Оскарите “ имат печеливша двойка в тяхно лице. Имат ли ги, за „ Оскар “ церемонията казусът е решен.
Автор: Джийн Сеймур за CNN
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР