Един абсурден спор блокира визията на ЕС за бъдещето на

...
Коментари Харесай

Die Welt: Колко български е македонският? |

Един неуместен спор блокира визията на Европейски Съюз за бъдещето на Балканите - българите настояват, че македонци в действителност няма, а езикът им е български: с тази констататия стартира обширна публикация на немския " Ди Велт ", която съдържа изявленията с вицепремиера на Северна Македония Никола Димитров и с немския държавен секретар по европейските въпроси Михаел Рот.

Има ли излаз?

Както е известно, сега немското председателство на Европейски Съюз поддържа непрекъсната връзка с двете спорещи страни, пробвайки се да откри излаз от комплицираната обстановка. По думите на Михаел Рот, тези старания са доста значими, тъй като в настоящия спор сред България и Северна Македония става дума и за доверието към Европейски Съюз като цяло. " С Договора за добросъседство с България и с решаването на десетилетния спор за името Северна Македония написа история. Това би трябвало да бъде прието и възнаградено ", счита Рот.

Но вижда ли се излаз от задънената улица? На този въпрос вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров дава отговор по този начин: " Мисля, че не е оправдано да оставим политиците да се карат по исторически въпроси. Затова концепцията е: дано историците да спорят по тези тематики, а ние да се погрижим за най-спешните въпроси на днешния и утрешния ден ".

Македонският вицепремиер акцентира още, че връзките сред две страни постоянно почиват на интернационалното право. Не е задача на страните да признават езици или идентичности, споделя още той и прибавя: " В последна сметка живеем в 2020 година. Кой какъв е и на какъв език приказва - това взема решение всеки самичък за себе си ". Този принцип, съгласно Никола Димитров, би могъл да даде рамката, в която да се откри решение на настоящия спор. По-конкретно той предлага следното:

" Мисля, че би трябвало да се концентрираме над решимите проблеми, а не да трансформираме въпроса за нашата еднаквост в причина за европейското ни бъдеще. Не е вярно през 2020 година македонците да бъдат принуждавани да избират дали да останат македонци или да станат европейци, тъй като двете неща са неразривно свързани. "

" Конфликт със мощен прочувствен заряд "

В тази връзка Никола Димитров изрича вяра, че благодарение на немското председателство на Европейски Съюз - т.е., в оставащите седмици до края на годината, ще може да се реализира съгласие с България.

Но по какъв начин Германия би могла да помогне в този случай? Михаел Рот разяснява, че Берлин е окуражил двете страни да разработят дневен ред и посредством договаряния да намерят метод по какъв начин да решат противоречивите двустранни въпроси по един структуриран и виновен метод.

„ Подобни препъни-камъни от предишното са спорове със мощен прочувствен заряд “, споделя Рот и изяснява, че това са въпроси, които не могат да бъдат решени в границите на броени седмици. " Тези сенки от предишното обаче не трябва да спъват старта на договарянията ", споделя в умозаключение Михаел Рот.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР