Един от доайените на сръбското кино - режисьорът, приятел на България

Един от доайените на сръбското кино - режисьорът, приятел на България ...

Почина сръбският режисьор Горан Паскалевич.


Един от доайените на сръбското кино - режисьорът, приятел на България и на започналия същия ден "София филм фест" Горан Паскалевич, почина вчера в Париж. 

Роден през 1947 г. в Белград и израснал в Ниш, Паскалевич завършва известната чешка филмова академия ФАМУ. Кариерата си започва с документални и късометражни филми. Игралният му дебют "Плажният пазач през зимата" (1976) печели Специална награда на "Берлинале". Филмографията му наброява 18 игрални и 30 документални филма, сред които "Неуловимото лято на 68-а" (1984), "Аржентинско танго" (1992), "Америка на някой друг" (1995), Как Хари се превърна в дърво" (2001), "Сън в зимна нощ" (2004), "Оптимистите" (2006), "Меден месец" (2009), "Когато се съмне" (2012), „Земя на боговете" (2017) – голяма част от тях показвани и отличавани на най-престижните международни кинофестивали - Кан, Берлин, Венеция, Торонто, Сан Себастиан.

Възходът на национализма в Югославия го кара да напусне страната си през 1992 г. През 1998 г. той се връща в нея, за да заснеме своя най-известен филм "Буре барут", с който печели признанието на международната критика във Венеция и на Европейските филмови награди. 

Публиката в София е имала възможност да се срещне с голяма част от творбите му в програмата на "София филм фест", като често Паскалевич лично ги е представял у нас.  Режисьорът бе удостоен с Наградата на София на Столичната община през 2014 година и със Специалната награда на ФИПРЕССИ Платиниум, връчена му лично от генералния секретар на Международната федерация на филмовите критици Клаус Едер по случай 90-годишнината на организацията през 2017 година. Сценарият му за "Буре барут" е поставян неколкократно на театралната сцена у нас, както и в Берлин от работещия в Германия наш сънародник Димитър Гочев (поч. 2013 г).

Очаквахме през месец март Горан Паскалевич да представи у нас своя най-нов филм "Въпреки мъглата" в програмата на 24-тия "София Филм Фест", но обичайното издание на фестивала - и гостуването на именити фигури от световното кино - бе осуетено от коронавируса. "Европа е свидетел на разгорещени дискусии относно бежанците, а аз се запитах какво бих направил, ако открия изоставено дете на улицата", разказва режисьорът идеята си за филма, който разказва за малкия Мохамед, отгледан от италианско семейство, след като родителите му са потънали с гумена лодка в Средиземно море, малко преди да достигнат заветния бряг.

Все пак лебедовата песен на големия сръбски режисьор остана в онлайн програмата на феста и можеше да се види от българските зрители по време на лятното му издание. 

Източник: segabg.com