Edge Computing е следващата голяма тема в дигитализациятаМикро, мини и

...
Edge Computing е следващата голяма тема в дигитализациятаМикро, мини и
Коментари Харесай

Настъпва ера на периферните центрове за данни

Edge Computing е идната огромна тематика в дигитализацията

Микро, мини и резервоар центрове за данни се разполагат в периферията на облака (източник: CC0 Public Domain)

Дигиталният метод на живот оказва голямо въздействие върху пазара на центрове за данни и неговия прогресивен растеж. Налице е все по-голямо търсене на устройства за предпазване, изчислителна мощ, транспорт и разбор на данни, обявиха специалисти по време на семинар на R&M България под мотото „ Бъдещето на интелигентните здания “, състоял се тази седмица в София.

Според изследване на CNCF, потреблението на облака в интервала от март до ноември 2018 година е повишено със 135% единствено в Азия. Това е главната причина, заради която доставчиците не престават да влагат доста в центрове за данни с хипермащаб и в колокационни центрове, както и в ИТ съоръжение и окабеляване.

Данните в международен мащаб сочат, че вложенията в тази област нарастват с към 9% годишно. Според изследване на Dell’Oro, центровете за данни към този момент минават към 40 и 100-гигабитово Ethernet потомство, а Ethernet Alliance и IEEE започнаха да проправят пътя за 800-гигабитови и 1,6-терабитови Ethernet мрежи.

В същото време прогнозите на Wintergreen Research сочат, че размерът на пазара на хипермащабни центрове за данни ще се утрои, достигайки 360 милиарда щатски $ до 2023 година От Synergy Research Group пък чакат броят на мегацентровете за данни в света да надвиши 600 до 2020 година Днес центровете за данни са към 450 и се ръководят най-вече от колоси като Alibaba, Amazon и Apple.

„ Докато тази наклонност към комплицирани огромни планове и висока продуктивност се резервира, релативно новата категория периферни (Edge) центрове за данни също придобива все по-голямо значение “, разяснява Андреас Рюселер, СМО в R&M. Микро, мини и резервоар центровете за данни са ситуирани на периферията на облака и от R&M плануват съответна потребност от създаване на такива периферни дейта центрове на местата, където се генерират големи количества данни с нужда тези данни да се запазят локално или да се обработят неотложно.
още по тематиката
Подобни центрове за данни ще намерят приложение в цифровизираните индустриални производства, опазването на здравето и здравната техника, приложенията на добавената действителност и изкуствения разсъдък. Гейминг промишлеността и областите, където се употребява богат видео стрийминг, също ще се възползват от опциите на Edge технологията за центровете за данни, с цел да подсигуряват пълноценно потребителско преживяване.

Промените ще бъдат предизвикани от обстоятелството, че през днешния ден една трета от съществуващите корпоративни центрове за данни доближават своя потенциал. Според Gartner, до 2025 година към 80% от фирмите ще се откажат от своите лични дейта центрове, като ще изнесат на аутсорсинг преработката и съхранението на данните.

Експертните прогнози сочат, че периферните центрове за данни ще стартират да играят ролята на междинно вместилище и точка за агрегиране на данните. Те ще поемат работните процеси, облекчавайки натоварването на мрежите и огромните центрове за данни. Експертите на R&M предвиждат по-скоро пораждане на симбиози, вместо строго разделяне сред облака и периферията, от които печеливши ще бъдат клиентите.

„ Когато големи размери от данни би трябвало да се обработват неотложно, пътят до един централен мегацентър за данни постоянно е доста дълъг и прекомерно безценен. Затова Edge Computing ще се трансформира в идната огромна тематика по пътя на дигитализацията на стопанската система и обществото. Ние сме при започване на ерата на периферните центрове за данни ”, сподели в умозаключение Андреас Рюселер.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР