Едгар Алън По (19.01.1809 – 07.10.1849) е писател, поет, редактор

...
Едгар Алън По (19.01.1809 – 07.10.1849) е писател, поет, редактор
Коментари Харесай

На всеки 19 януари на гроба му неизменно се появяват 3 червени рози и бутилка коняк…


Едгар Алън По (19.01.1809 – 07.10.1849) е публицист, стихотворец, редактор и книжовен критик, считан за представител на американския романтизъм. Той е измежду най-значимите създатели в американската литература. Известен е най-много със своите мрачни и злокобни разкази, изпълнени с мистерии. Създател е на детективския род в литературата.

Неговото творчество спомага за възникването по-късно на научната фантастика като род. Едгар Алън По е първият прочут американски публицист, който се пробва да изкара прехраната си единствено с писане. Това обаче довежда до финансови усложнения в живота му. Умира при неизяснени условия.



11 любопитни обстоятелството за По, оповестени на huffingtonpost.com:

1. Жените са го обожавали. Постоянно е бил канен от разнообразни дами на празненства, проведени от тях. Те изпадали в страхопочитание, когато той четял поемите си.

2. „ Гарванът ” го прави звезда. Всичко се случва внезапно. Американците се влюбват в тази поема. „ Гарванът ” провокира голям интерес към По. „ Не последва грак наново: така замлъкна тежко, морно, като че ли своя дух упорно вля в тоз чудноват диалог. Ала слаб да го разгатна, промълвих едвам понятно: „ Той ще хвръкне окончателно отново във синия шир — както всичко — окончателно! — така надалеч от моя поглед! “ Грак отвърна: „ Nevermore! “

3. Обичал е котките. Едгар Алън По обичал котките, а те също го обичали. Любимата му котка – Катерина, изпадала в меланхолия, когато той пътувал. Тя умира 2 седмици след неговата гибел.

4. Не можел да си разреши да си заплати наема. С изключение на 1845 година, когато припечелил около „ Гарванът ”, все не можел да си заплати наема. Постоянно молел другари за заеми, които по този начин и не прибирал.

5. Той изглеждал добре. Забравете всички изображения, на които наподобява на лунатик. Те са от последната година от живота му, когато е бил болен. В своя подем По е бил прелъстителен мъж.

6. Бил е в добра физическа форма. Освен че е държал върха за най-дълго плуване против течението на река Джеймс във Вирджиния – 6 благи – бил още обожател на гребането и дългите разходки в провинцията. Веднъж печели съревнование по дълъг скок, въпреки тогава да си къса единствения чифт обувки.

7. Пропада за една година. Между 1845 и 1846 година литературните кръгове го отлъчват, основно поради връзката му с омъжената Франсис Осгууд. Тя отхвърля техните взаимоотношения и се връща при брачна половинка си, въпреки да е бременна. По обаче й праща валентинка на празненство, която да бъде четена на глас. Така дефинитивно унищожава репутацията си.

8. Проваля се в най-важното събитие в своя живот. Винаги е мечтал да чете публично поемите си в родния си Бостън. След триумфа на „ Гарванът ”е поканен. В препълнената зала той изчита „ The Messenger Star ” (една от най-слабите му поеми). Зрителите не са впечатлени.

9. Жени се за първата си братовчедка. 13-годишната му братовчедка Вирджиния Клем живяла с него. Когато тя е поканена на посетители от различен негов братовчед, богатия Нийлсън По, той се паникьосва. По, страдайки от страха на сирака да не бъде зарязан, предлага на Вирджиния да се венчаят. Краткотрайният им брак е приятелски, а и съгласно учените – не е употребяван.

10. Посещавал е клуб за книги. Често По е участвал на литературните мероприятия, проведени от почитателката на книгите Ан Шарлът Линч. Тя канила разнообразни създатели в своя дом в Ню Йорк, с цел да дискутират свои книги и хрумвания. След абсурда с Франсис Осгууд обаче, По към този момент не е канен.

11. Имал е неприятен PR. Имиджът на пияч и наркоман, който е публикуван, не дава отговор на истината. Той е дело на Руфъс Грисуолд – най-големият зложелател на Едгар Алън По. Всъщност По е работил доста и е пиел малко. Взима няколко дребни дози опиум, до момента в който е болен, които единствено му утежняват положението и той стопира препарата. Унищожаването на репутацията на По не прави Грисуолд благополучен.

Той умира самичък и болен в празна стая с 3 портрета – негов личен, на По и на Франсис Осгууд. На 3 октомври инцидентен минувач вижда По свлечен на земята, близо до ирландска механа в Балтимор, Мериленд. Когато доктор Джоузеф Снодграс идва, открива своя 40-годишен другар извънредно пийнал, съвсем в несвяст.

Писателят носи евтини облекла, които не му стават, и най-вероятно даже не са негови. Приет е по неотложност във вашингтонска болница, където изпада в безсъзнание. Алън По умира в 5:00 ч. на 7 октомври 1849 година изричайки последните си думи:„ Господи, помогни на бедната ми душа. “ Смъртта на писателя остава тайнственост повече от 150 година Не е публикуван смъртен акт, а локален вестник афишира като причина за гибелта му, съсирване в мозъка, породено от алкохолно натравяне. Малко откакто си отива от този свят неговият книжовен конкурент, Руфъс Грисуолд, го разказва като морално безпаричен пияч и коцкар. Грисуолд написа и първата биография на По, която основава публичното мнение за писателя, а по-късно излиза наяве, че книгата е извънредно пресилена в негативна тенденция. 

http://www.zarata.info

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР