Едър като канара мъж стои като закован в средата на

...
Едър като канара мъж стои като закован в средата на
Коментари Харесай

Факирът Мити ловял куршум, изстрелян от пушка

Едър като скала мъж стои като закован в средата на сцената. Прожекторите осветяват напрегнатото му лице със смолисто черни гъсти мустаци. Вдигнал е високо ръка, дланта е необятно отворена. Чува се плътният му мощен глас: „ Стреляй тъкмо! ” Заповедта е към асистента му, който е вдигнал пушка в противоположния завършек на салона. Следва изстрел и след момент феновете с изненада виждат по какъв начин актьорът хваща с ръка авансово белязания летящ към него патрон. Гръмват ръкопляскания. Мнозина българи с побелели коси ще си спомнят, че са били в публиката на този театър. Защото преди много години появяването на факира Мити, където и да е, град или село, беше огромно събитие. Той и мистър Сенко бяха безспорните любимци измежду родните илюзионисти. Всеки със собствен жанр и репертоар, само че еднообразно мечтани и обичани от българите.

На 5 юли 1989 година се навършват 29 години, откогато този свят напусна Димитър Димитров, добил международна известност като факира Мити. Роден е в Павликени на 22 февруари 1910 година. Учи стопанска система и несъмнено от него би станал сполучлив търговец, в случай че не е било увлечението му по тайните науки: телепатия, внушаемост и, несъмнено -театър.
Мадам дьо Тен, прекомерно известна за времето си илюзионистка от Букурещ, с която Димитър се среща по време на гастрола й в Плевен, е първата му учителка. След това се ражда Факира Мити, актьор, който работи магнетично на публиката. Тя го чува за първи път под купола на цирка „ Олимпия “ на Лазар Добрич. На титулната страница на написаната от него листовка четем:
Мити-факир-илюзионист Хипнотизъм, факиризъм и вълшебство
Светлина през прозорците на тайните науки


Съдържание
Разкриване тайната на 5 истински
фокуса
Прочитане на писмо през затворен плик
Отгатване на мисли на близки и познати
718 души хипнотизирани в Стокхолм
Какво са учили йогите двеста години преди Христа.
Цена 10 лв.

Антраник Арабаджиян си спомня, че за първи път гледал същински илюзионен театър на девет години и той бил на факира Мити. Това се случило в читалище „ Добри Войников “ в Шумен. Тогава днешният маг Астор е бил мощно впечатлен от внушителния тип и загадъчното име на мъжа на сцената. Той даже съумял да разгадае един от триковете му и след това самичък го направил.
Номерът обаче, който удивил най-вече феновете и до края си остана запазена марка на Мити, е изкуството му да приказва със стомаха си, известно като вентрология. Две кукли в ръцете на мага: Гошко и Генчо, водят смешния си разговор. А в действителност думите произнася магът, макар че устата му е затворена.


Факира Мити и Мадам Сизи

По-късно, към този момент като професионален актьор, Астор се среща със Мити: Имах достойнството да седнал съм в кухнята му, да пием ракия и да го чувам. В строгия му, даже плашещ тип видях един доста добър човек, споделя той.

Гологлавият шуменец се сприятелява с по-малкия наследник на Факира – Юлиян, който става негов кум. Жените им носят едно и също име: Пепа. Съпрузите на смешка ги назовават благо пепелянки.
Пепа Маркова е пловдивчанка. Красива манекенка, която мечтае да стане актриса, само че се увлича и по изобразителното изкуство. След едно от ревютата се среща с Юлиян Димитров, тогава другар на нейна колежка. Няколко дни след инцидентната среща обаче изненадващо този съвсем чужд мъж стопира пред дома на Пепа първокласното си „ Рено Алпин “ и желае от родителите ръката й.


Димитър Димитров-Мити, Анастасия Димитрова - Мадам Сизи, Емил Димитров (вляво) и Юлиан Димитров (вдясно)

В София бъдещите съпрузи спят в обособени стаи, не бързат с женитбата. Странно, само че годеницата не знае нищо за новото си семейство. Минава време, до момента в който при един диалог с Юлиян тя научава, че татко му е факирът Мити, майка му е мадам Сизи, а негов брат е огромната звезда Емил Димитров.

Семейството е поканено на вечеря във вилата на артиста в Княжево и тогава Пепа вижда за първи път идола, в който тогава са влюбени всички българки. Той преди малко се е оженил за Мариета, държи се доброволно и упорства брат му да направи огромна женитба. Като неговата, на която е бил даже Азнавур. Доста по-различен обаче, Юлиян се дърпа, не харесва показността.

Всяка събота и неделя татко, майка синове и снахи се събират на обед или вечеря. Веднъж свекървата споделя на снаха си: Виж ги децата ми - Юлиян, който стана илюзионист, се дипломира като виолончелист в музикалното учебно заведение, а този, дето пее, в действителност приключи художествена гимназия.


Пепа Маркова

Много скоро и Пепа става част от фамилната натрупа илюзионисти, в която остарелият Мити е основната фигура, синът му играе в първата част, снахата и свекървата са асистентки. Турнетата не престават през цялото лято. Факира приготвя спектаклите доста усърдно. Прави обстоен проект на маршрута. Знае всеки град и село. Салоните са цялостни. До края на кариерата си той 12 000 пъти излиза пред аудитория и печели доста влиятелни награди, сред които и „ Златният ключ “ от фестивала на илюзионното изкуство в Париж.

На сцената постоянно би трябвало да бъдеш усмихната, учи той снаха си. Ако в гримьорната сме си споделили някоя крива дума, това би трябвало да остане прикрито от феновете.

В свободните си от турнета месеци актьорът обича да пие кафе с сътрудниците си в хотел „ България “. Там постоянно е и Сенко, най-големият му съперник, само че и почитан сътрудник.

Най-тежкият миг за всички настава, когато откриват на Юлиян израстък в мозъка. Операцията е сполучлива. Но се получават затруднения - следва втора. И тя сякаш минава добре, само че девет дни по-късно той почива. Малко по-късно, унищожена от тъга, и мадам Сизи си отива от този свят. Според Астор тя е била най-красивата и добра жена, която е виждал в живота си. Няколко години след гибелта на брачната половинка си към безкрая полита и остарелият Факир.

Исак ГОЗЕС
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР