econ.bgБедните страни ще бъдат най-силно засегнати, особено тези, които вече

...
econ.bgБедните страни ще бъдат най-силно засегнати, особено тези, които вече
Коментари Харесай

Световната банка: Бедните страни ще бъдат най-силно засегнати от кризата

econ.bg

Бедните страни ще бъдат „ най-силно наранени, изключително тези, които към този момент бяха мощно задлъжнели преди рецесията “, сподели Дейвид Малпас, началник на Световната банка.

Ръководителите на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) в петък подчертаха нуждата от даване на облекчение на дълга на по-бедните страни, наранени от пандемията на ковид, и обявиха, че формалните двустранни кредитори ще би трябвало да играят съществена роля.

МВФ и Световната банка стартираха незабавни стратегии за предложение на безплатни средства и заеми на страните-членки, със сериозен акцент върху разрастващите се страни и разрастващите се пазари, някои от които към този момент са в усложнение с задълженията. Те също по този начин приканиха формалните двустранни кредитори да дават неотложно облекчение на дълга на най-бедните страни в света.

" По-бедните страни ще бъдат изложени на най-тежките удари, изключително тези, които към този момент бяха мощно задлъжнели преди рецесията ", съобщи президентът на Световната банка Дейвид Малпас пред Международната валутна и финансова комисия, управителния комитет на МВФ.

" Много страни ще се нуждаят от облекчение на дълга. Това е единственият метод те да съсредоточат всевъзможни нови запаси за битка с пандемията и нейните стопански и обществени последствия ", сподели той.

Малпас съобщи, че банката организира незабавни интервенции в 60 страни и съветът й обмисля първите 25 плана на стойност близо 2 милиарда $ в границите на бързи дейности от 14 милиарда $ за подкрепяне на финансирането на незабавни потребности в опазването на здравето.

Световната банка също работи с 35 страни за пренасочване на съществуващи запаси за справяне с пандемията, като съвсем 1 милиарда $ от тези планове към този момент са утвърдени. Като цяло банката възнамерява да изразходва 160 милиарда $ през идващите 15 месеца, сподели Малпас.

Малпас съобщи, че МВФ и Световната банка ще показват взаимен проект за облекчение на дълга на виртуалните пролетни срещи на институцията през април, само че не уточни детайлности.

Най-бедните страни са изправени пред публични двустранни заплащания по обслужване на дълга в размер на 14 милиарда $ през 2020 година, в това число заплащания на лихви и обезценка, сподели Малпас

По-малко от 4 милиарда $ от тези 14 милиарда $ се дължат на Съединени американски щати и други членове на Парижкия клуб. Китай, главен заемодател, не е член на Парижкия клуб - неофициална група от страни-кредитори, работещи за решение на проблемите с заплащанията, с които се сблъскват нациите на длъжниците.

Предвид огромния дял на дълга, държан от формалните двустранни кредитори, Maлпас съобщи, че е извънредно значимо да се подсигурява тяхното " необятно и заслужено присъединяване " в оправянето с рецесията.

Управляващият шеф на МВФ Кристалина Георгиева предизвести, че половината от страните с ниски приходи към този момент са в „ злополучие с огромен дълг “ и доста ще зависи по какъв начин ще работят формалните кредитори.

Тя сподели, че към този момент има полемики сред 20-те най-големи стопански системи в света, Г20, и в Парижкия клуб. Но тя означи, че ще има роля и за частните кредитори, както беше по време на международната финансова рецесия през 2008-2009 година

„ Колкото по-рано го създадем, толкоз по-добре “, сподели Георгиева. „ По същия метод, по който фондът по време на международната финансова рецесия събра както публични кредитори, по този начин и частни кредитори, с цел да откри добър път през трагична рецесия, ние би трябвало да го създадем и този път. ”

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР