Ечемичена вода и нейните осем лечебни свойства Ечемикът е ценен

...
Ечемичена вода и нейните осем лечебни свойства Ечемикът е ценен
Коментари Харесай

Ечемичена вода и нейните осем лечебни свойства

Ечемичена вода и нейните осем лечебни свойства

Ечемикът е скъп диетичен артикул. Това изказване евентуално ще изненада мнозина. Но ечемикът в действителност е цялостен с витамини и минерали. В националната медицина ечемикът и ечемичената вода (отвара от ечемик) се употребяват за лекуване на доста болести.

Аюрведа предлага тази напитка за възстановяване на храносмилането и за балансиране на Кафа доша, която е виновна за салдото на течностите в организма.

В резултат на изследвания е открито, че изгодите от ечемика се дефинират от съдържащите се в него фибри и хранителни субстанции, които оказват помощ в битката с инфекцията на пикочните пътища, камъни в бъбреците и жлъчния мехур, а също по този начин подкрепят здравето на сърцето, кожата и храносмилателната система.

Ползите от ечемика и целебните свойства на ечемичената вода

1.Помага при инфекции на пикочните пътища
3 от 25 мъже и 10 от 25 дами страдат от зараза на пикочните пътища в един или различен миг. В допълнение към антибиотиците, които вашият доктор предписва за лекуване на инфекцията на пикочните пътища, в този случай могат да бъдат потребни и някои домашни средства.

Отварата от ечемик със сок от лайм е вкусна опция на елементарната вода.

2.Подобрява храносмилателно
Отварата от ечемик съдържа неразтворими диетични фибри от ечемик, които са храна за потребните бактерии в червата. Това способства за доста увеличение на техния брой и надлежно за понижаване на броя на патогенните бактерии.

Здраво черво – понижен риск от гастрит, диария и колоректален рак.

Ечемикът също има слабително деяние, като по този метод оказва помощ на тялото да се почисти от непотребната кафа ( “слуз ”).

Хората с несъразмерна кафа се характеризират със унесеност, заспалост, мързел, понижена умствена интензивност и даже депресивно положение.

3.За намаляване
Отварата от ечемик бързо провокира чувство за задоволеност. В резултат на проучванията е открита тясна връзка сред дехидратацията и затлъстяването.

Хората с наднормено тегло, които желаят да отслабнат посредством диета, губят непотребни килограми по-бързо, когато пият задоволително вода.

За най-хубав резултат е по-добре да пиете запарка от ечемик преди хранене. Фибрите предизвикват храносмилането и дългото чувство за задоволеност.

Съдържа малко калории и мазнини. ½ чаша варен ечемик съдържа не повече от 100 калории и единствено 0,35 г мазнини, а ечемичената вода още по-малко.

4.Здраво сърце
Ечемикът е богат на витамини, изключително на витамини от група В, които унищожават аминокиселината хомоцистеин. Високото равнище на тази аминокиселина е фактор за развиването на атеросклероза, тромбоза, инсулт, сърдечни и невродегенеративни болести.

В допълнение, ечемикът съдържа водоразтворими фибри, които намаляват неприятния холестерол.

5.Грижата за кожата
Ечемичената вода извежда токсините от тялото и го засища с влага, което е значимо за хубавичко кожа. Ечемикът съдържа селен. Този значим минерал поддържа еластичността на кожата и я защищава от стареене. В допълнение, той има антиоксидантни свойства, което също по този начин доста забавя процеса на стареене и появяването на бръчки.

6.Отлична профилактика на камъни в жлъчката
Ечемичените нишки понижават вероятността от образуването на камъни в жлъчката.

7.Отлично средство за профилактика на камъни в бъбреците
Намаляването на използването на храни с високо наличие на оксалати (целина, цвекло, ревен, бадеми, фъстъци, соя, шоколад) понижава риска от камъни в бъбреците.

Достатъчното засищане на организма с влага предотвратява увеличението на концентрацията на урина и образуването на камъни в бъбреците. И в този въпрос ечемичната вода идва на помощ!

8.Ечемик – незаменимо средство при диабет вид 2
Ечемикът има изразен лечебен резултат при диабет вид 2. Ечемичената вода намалява равнището на глюкоза в кръвта. Бета глюканът, съдържащ се в ечемика, забавя усвояването на глюкозата от организма след консумация на месо.
Това е значимо за пациенти с диабет, защото след хранене няма внезапно повишение на равнищата на инсулин и глюкоза. Бета глюканът също по този начин предотвратява развиването на хипертония, понижава равнището на липидите в кръвта.

Как да си извършите ечемичена вода (отвара от ечемик)
Изплакнете 2 супени лъжици ечемик. За да намалите времето за готвене, авансово накиснете ечемика в топла вода за няколко часа.

Прецедете ечемика, прехвърлете го в тенджера и налейте 4 чаши вода. Кипнете водата с ечемика.

Оставете ечемика да къкри 15-20 минути. Може да добавите лимонови кори във врящата вода, с цел да получите цитрусов мирис.

Прецедете получената примес и я изсипете в бутилката. Преди яконсумация можете да добавите някои от обичаните си плодове към ечемичената запарка.

Вижте още: Забавен тест, който разкрива забавни неща за вашата персона

Ечемикът дава на тялото мощ и сила. Ето за какво е целесъобразен за всички, от дребни до огромни. Ползите от ечемика са неоспорими.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР