е в четвъртък, която подкрепя членството на Украйна в НАТО

...
е в четвъртък, която подкрепя членството на Украйна в НАТО
Коментари Харесай

Въпросът да става ли Украйна член на НАТО, раздели депутатите

е в четвъртък, която поддържа участието на Украйна в НАТО след края на военния спор и показва съпричастност към Киев, провокира разнопосочни реакции в Народното събрание.

Документът е импортиран с подписите на представители на всички парламентарни групи без " Възраждане " и Българска социалистическа партия . Под нея са се подписали Бойко Борисов и Десислава Атанасова от ГЕРБ, Христо Иванов и Атанас Атанасов от Демократична България, Мустафа Карадайъ от страна на Движение за права и свободи и Тошко Йорданов от името на " ИТН ".

" Още един път да препотвърдим позицията на България. Защото ние от Движението за права и свободи нееднократно сме заявявали нашата безапелационна позиция, че ние като страна би трябвало да подкрепяме евроатлантическата интеграция на Украйна, участието на Украйна в Европейски Съюз и НАТО. Разбира се, при съблюдаване на съответните правила ", пръв разяснява тематиката в коридорите на Народното събрание водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Очаквано, от " Възраждане " се оповестиха остро срещу въпросната декларация .

" Знаете, че сега няма по какъв начин Украйна да бъде призната в НАТО, тъй като няма по какъв начин да се одобряват страни, които са във война. А изобщо въпросът сега да се разяснява в случай, че има война, считаме, че извънредно неблагоразумно, тъй като това би могло да докара до ескалация на напрежението и на процедура до Трета международна война. Така че ние сме срещу приемането на Украйна в НАТО, не считаме, че въпросът би трябвало да бъде изобщо поставян сега ", отвърна Ангел Георгиев от групировката на Костадинов.

От Българска социалистическа партия, чиято кардинална позиция, също като на " Възраждане ", е България да не заема страна в спора , не дадоха коментар.

Това обаче направи ръководителя на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

" Има, тази декларация е обвързвана с нея. Второ, декларирането една страна да влезе в НАТО - кардинално е хубаво съюзът да се уголемява ", поддържа концепцията за публична позиция националният представител.

И попита - за какво нито един представител на " Продължаваме промяната " не е подписал декларацията?

Косвено му отговори Никола Минчев от Политическа партия. " От името на парламентарната група има автограф на съпредседателя й Атанас Атанасов, което обвързва цялата парламентарна група. От човек от " Продължаваме промяната " няма автограф, само че това е безусловно механически въпрос. Ние изцяло заставаме зад тази декларация, поддържаме на 100% присъединението на Украйна към НАТО. "

ГЕРБ не разясниха тематиката.
 Украйна пришпорва НАТО за изясненост по отношение на участието си
Украйна пришпорва НАТО за изясненост по отношение на участието си

Дошло е времето Алиансът да обясни позицията си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР