Е-транспортът, независимо цената, е крайно наложително да навлезе в градовете

...
Е-транспортът, независимо цената, е крайно наложително да навлезе в градовете
Коментари Харесай

Е-транспортът, независимо цената, е крайно наложително да навлезе в градовете ни, смята експерт

Е-транспортът, без значение цената, е извънредно неотложно да навлезе в градовете ни, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция инж. Колю Орешков от Центъра за енергийни решения. Той разяснява приложимостта, развиването, пробега и опциите да се понижи цената на електрическите автомобили.

Е-автомобилът следва да се развива, изключително като артикул от серийната промишленост неговата успеваемост ще продължи да се усъвършенства, разяснява специалистът. По думите му съгласно водещи учени и експерти някъде през 2022 година всеки десети автомобил ще бъде електрически.

Следва цялото изявление:

Въпрос: Защо електро колите са към момента толкоз скъпи?
Отговор: Дължи се на енергийния блок, който е в основата на цената. Самата батерия създава сила, цената на която при нова е-кола излиза към 200 евро за киловатчас. Компонентата на акумулаторната батерия съставлява над 40 % от цената на колата на бъдещето. Иначе останалите системи за ръководство и надзор са много софтуерно изчистени, те се създават всеобщо от роботизирани заводи. Когато приказваме за елемента, той също е софтуерно прочут. Предстои да се вършат още усъвършенствания, само че те са незначителни, и са от позиция на другите подходи и градивни решения, свързани с това, какво тъкмо би трябвало да се употребява.Така че отговорът на въпроса не е еднопосочен, по него работят от десетилетия екипи от експерти доста съществено и отговорно.

Иначе от дълго време е известна успеваемостта на самия електрически мотор, тя е огромна и е над 80 % - в тази ситуация е-енергията или по-точно методът, по който се реализира преноса, преобразуването и съхраняването й. За решаването на тази софтуерна детайлност са нужни нови планове, проучвания и други стъпки, с цел да се случи предстоящото, ниска покупна цена на автомобила. Понастоящем литиево-йонни кафези се влагат в електрическите или хибридните коли, само че те още не удовлетворяват приемливо товароносимостта им. Предполага се, че при тази цена на киловатчас и при мощ от 60 кВтч, цената която се получава е от към 12 000 евро.

Днешните технологии на батериите разчитат на няколко "редкоземни детайли ", които се намират единствено в няколко страни и са скъпи. Става дума за цената на лития, която се е нараснала в пъти повече през последните години. Има още един бранш, който е в мощна конкуренция и това е батерията на смарт телефона. Близо една четвърт от международното произвеждане на кобалт се употребява за смарт телефони.

Металът е основна част от литиево-йонните акумулатори. И до момента в който единствено 8 грама кобалт са нужни, с цел да извършите батерия за мобилен телефон. То, с цел да произведете батерия за е-автомобил е належащо 1000 пъти повече. Така че автомобилната промишленост покачва търсенето на скъпите метали, като кобалта да вземем за пример, цената му се е съвсем утроила през последните 18 месеца и звук от скъпия метал в този момент коства Щатски долар 80 000. Моето мнение е, че още дълго време ще се борим да създадем подобен блок, който да понижи цената фрапантно. Ето за какво производителите насочват напъните си в научни проучвания, развиване и произвеждане на стилен акумулаторен блок.

Въпрос: Какви благоприятни условия за пробег имат електрическите коли - те са подобаващи единствено за по-кратки дистанции?
Отговор: Пробегът на е-автомобила е стеснен, тъй като е функционалност на батерията. Само няколко марки коли могат да доближат 200 километра. Това е по този начин, тъй като енергийната компактност на батериите е по-малка от тази на горивата. В един литър бензин се употребяват съвсем 12 000 вата сила (Wh). Днес литиево-йонните акумулатори реализират компактност на мощността до 140 Wh/kg. За сведение, с цел да може да измине 100 км класическата е-кола ще употребява към 20 000 Wh. За задачата би трябвало да носи към 150 кг. акумулатори. Производителите на акумулатори дават гаранция за пробег от 100-160 хил.км. и живот на енергийния блок от 10 години. Няма да встъпвам в дълбочина какво се случва при употребата, само че е евентуално мощността да спада разследване на употребата и по тази причина би трябвало да се планува и запас, който също оскъпява. Тук би трябвало да припомня, че ние имаме висок потенциал и опит при изработването на оловни батерии за нашата електрокарна промишленост от преди години. И можем да го използван.

Според мен се подценява производството на оловни батерии у нас, защото знаем, че България е производител и чист експортьор на чисто олово. Вярвам, че занапред следва развиване в технологиите за произвеждане на оловните батерии и подобряването на техните характерности. Важно да се подчертае, че те са 90 % рециклируеми и може да се реализира съвсем непосредствен до идеалния кръговрат суровина-продукт-суровина.

За другите типове акумулатори мъчно може да се уточни степента на подготвеност за преработването им. При всеобщо нахлуване на електротранспорта ще има голям потенциал от акумулиращите блокове на тези транспортни средства, който с изключение на да се употребява за тяхното лично напредване, може да се трансформира в потенциал за електрическата мрежа, т.е. по време на престоя на транспортното средство електрическата енергия може да бъде отдавана към електрическата мрежа. При съществуване на подобен мощен източник на акумулация на електрическа сила казусът с дребния времеви диапазон на слънчевите системи може да бъде решен. Те умерено могат да се употребяват като стационарни устройства за предпазване на слънчевата сила, да вземем за пример в жилищни здания с фотоволтаични съоръжения.

Въпрос: Е-колите, решение ли са на проблемите на огромните градове със замърсяването и какво ще е въздействието върху околната среда?
Отговор: Въпрос на философия, на тактика и визионерство. Специалистите разказват един свят, който ще е друг от днешния, чака се да бъде надалеч по-динамичен. Иначе съответно, да, през днешния ден всички от производителите до потребителите приказват за електрически коли. Но, по кое време технологията в действителност ще направи своя пробив и ще реализира пазарен дял, който да е необратим, е въпрос на време, още. Едно е без подозрение, че електрическият автомобил ще бъде сполучлив - и всички от политиката до бизнеса са уверени в това. Само, че по кое време?

Иначе, очевидци сме на грандиозна смяна на технологиите. Така, че всички опити и решения за нови модели е-автомобили би трябвало да бъдат направени в този момент, ние се нуждаем от време за пробуждане посредством политиката. Сега се намираме в най-подходящото време за тази софтуерна смяна. Старите технологии, колкото и да са ни ясни и умилително симпатични идва им времето, и в случай че в действителност сме виновни пред себе и децата си, стопански налага се да предприемем такава политика, която да може да подсигурява, че нашите компании и компании ще не престават да се трансформират в посока на енергийната успеваемост.

Изкушен съм да припомня, че секторът енергетика или всичко, което е електрическа енергия и отопление се развива със същата динамичност, както и при подвижността. Е-автомобилът следва да се развива, изключително като артикул от серийната промишленост неговата успеваемост ще продължи да се усъвършенства. От изобретяването от Джеймс Уат от 1769 година на парния мотор, тогава неговата успеваемостта е била 3 %, през днешния ден успеваемостта на електрическата кола от 2011 година е 80 % - в удостоверение на наклонността. Според водещи учени и експерти някъде през 2022 година всеки десети автомобил ще бъде електрически.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР