Е, можеш ли да се насладиш на съревнованието за титлата,

...
Е, можеш ли да се насладиш на съревнованието за титлата,
Коментари Харесай

Интервюто с Клоп: Битката за титлата ще продължи до самия край

Е, можеш ли да се насладиш на съревнованието за купата, Юрген?

„ Никога!”

Малшанс за човек, който е нагазил надълбоко в борба за шампионската корона, каквато не сме виждали от доста години. Вече 29 изминаха, откогато Ливърпул стана отличник на Англия, а в същото време няколко пъти се случи тимът да е близо и най-после да се размине с триумфа. Под управлението на Юрген Клоп това очакване може и да завърши скоро, откакто „ червените” стоят на върха на краткотрайното класиране в Премиър Лийг с 5 точки преднина пред сегашния първенец Манчестър Сити 14 кръга преди края на шампионата. За почитателите на Ливърпул преживяването е вълнуващо, само че и опъващо до дъно нервите, а немският управител не си прави илюзии по отношение на смисъла на идните 14 финали.

„ Това не е най-големият стрес на света, само че всичко е толкоз интензивно и толкоз значимо, освен това в пай откъслек от време. Футболът не е най-важното нещо на света, но в такива моменти се усеща по този метод, тъй като нищо друго не ни занимава. Не е елементарно да му се насладиш, само че аз обичам своята работа.”



Клоп наследи Брендан Роджърс отпред на Ливърпул през октомври 2015 година и от този момент насетне изведе отбора до финали в Шампионската лига и Лига Европа, приключили с провали. Той към момента няма извоюван трофей за клуба и се пробва да промени това, като води „ червените” към 19-ата им купа и първа от 1990 година насам, като актуалният сезон предлага най-хубавата им опция за преустановяване на сушата. Мърсисайдци завоюваха 19 от 24-те си турнирни мача до момента, като единствената им загуба пристигна много мъчно на терена на Манчестър Сити на 3 януари. Също по този начин доближиха и осминафиналите на Шампионската лига, където им следва конфликт с Байерн (Мюнхен).

Клоп има впечатляваща витрина откъм титли като треньор, откакто изведе Борусия (Дортмунд) до две трофеи в Бундеслигата, а по време на престоя си в Ливърпул осъзна изцяло какъв брой значимо за почитателите е това клубът още веднъж да се върне на пиедестала си в Англия.

„ Истината е, че не срещам доста хора, тъй като съм или тук въз основата Мелууд, или на „ Анфийлд”, или у дома. Щях да съм превъзбуден, в случай че бях редови почитател на Ливърпул, само че ние, несъмнено, сме длъжни да вършим непрекъснато положителни резултати, с цел да продължим да ги държим превъзбудени. Всъщност нещата не се свеждат до мен, а до последователите ни на първо място, тъй като те мечтаят за това толкоз от дълго време. Аз не мога да кажа, че съм мечтал 29 години за купа на Ливърпул, само че много хора бленуват за това и ние се опитваме да им я докараме назад тук.”



Шампионът Манчестър Сити е основният съперник на „ червените” за короната, но съгласно Клоп още не трябва да бъде отписван и Тотнъм, макар че загуби задълго заради травми асовете си Хари Кейн и Деле Али. Сити изостава към този момент с 5 точки от Ливърпул след непредвиденото си проваляне в Нюкасъл във вторник, а Тотнъм е на 7 точки от върха след късния си поврат против Уотфорд в сряда.

„ Не, не е единствено Манчестър Сити. Всички още веднъж отписаха Тотнъм и зная какво мнозина споделиха за тях след двете елиминации от шампионатите за купите, само че в действителност не го разбирам. Съставът на Сити е с сходна междинна възраст като нашия, в зенита си, така че несъмнено ще е мъчно, но не знаем къде ще приключим в края на сезона. Всъщност не мислим за това в този момент. Просто желаеме да спечелим допустимо максимален брой футболни мачове.”

В понеделник мениджърът на „ гражданите” Джосеп Гуардиола също сподели, че неговият тим би трябвало „ да завоюва доста мачове”, в случай че желае да смъкна Ливърпул от върха. Клоп чака борбата за купата да се проточи до самия завършек на шампионата. „ Изглежда, че този сезон ще е по-вълнуващ от предишния, което е добре за футбола въобще и за Премиър Лийг. Бих предположил, че конкуренцията ще продължи чак до края на сезона, не виждам каквито и да било вероятни откъсвания. Ние също би трябвало да сме безгрешни, както и всички останали.”



Футболът претърпя много расистки кавги в последните месеци, като някогашният състезател на Ливърпул Рахим Стърлинг се изрече по тематиката в обществените медии, откакто беше нападнат вербално от почитатели на Челси при провалянето на Сити на посетители на Челси с 2:0. През последния уикенд пък последователи на Милуол бяха чути да скандират обидни избрания за пакистанската общественост по време на успеха си над Евертън с 3:2 на „ Дъ Ден” в мач за Купата на Англия. Футболната асоциация и полицейските органи проверяват случая. Клоп счита, че расизмът във футбола не е към този момент толкоз огромен проблем като в предишното, само че и че въпреки всичко битката за изкореняването му не трябва да стопира.

„ Всички сме единомислещи, че който споделя каквото и да било расистко нещо, е малоумен и не би трябвало да му се дава публичност. Не виждам да има голям проблем с расизма във футбола, въпреки че той към момента съществува. Нещата не са решени до дъно и до момента в който хора биват обиждани на тази основа от други хора, би трябвало да работим по въпроса. Във футбола, в даден тим не виждаме другите религии, не виждаме другите цветове – виждаме единствено човешкото създание.”



Клоп към този момент е приказвал по тематиката „ Брекзит” – напускането на Европейския съюз от страна на Англия, като през април м.г. сподели, че би трябвало да има прегласуване, тъй като „ никой си няма и визия по какъв начин ще сработи това”. Заплануваният за 29 март т.г. Брекзит ще има „ голямо въздействие върху младежите и градовете”.

„ По тази тематика наподобява, че никой не е специалист. Всички приказват за Брекзит, а никой няма решение на казуса. Историята ни е научила, че в случай че си самичък, си по-слаб в сравнение с в едно цяло. Аз съм на 51 години и в никакъв случай не съм преживявал война. Нашето потомство е в действителност благословено, но предишното ни е показвало, че до момента в който мощните са сътрудници и дружно, Европа е едно доста по-сигурно място. Живеем при чудесни условия – да, имаме си проблеми, само че ги решаваме. Не ми харесва, че отначало се стартира с разделянето. Все още тая вяра, че най-после някой ще прояви здрав разсъдък.”

Дан Роун, Военновъздушни сили
Премиър лийг 24 кръг, сряда 30 януари  Ливърпул 1:1краен резулат  Лестър
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР