е много повече от лошо главоболие. Това неврологично заболяване, което1

...
е много повече от лошо главоболие. Това неврологично заболяване, което1
Коментари Харесай

Мигрена – това просто главоболие ли е?

е доста повече от неприятно главоболие. Това неврологично заболяване, което1 може да аргументи изтощителна пулсираща болежка, която може да ви остави в леглото с дни! Движение, светлина, тон и други задействания могат да причинят признаци като болежка, отмалялост, гадене, зрителни нарушавания, изтръпване и нервност, усложнен диалект, краткотрайна загуба на зрение и доста други.

Какво е мигрена? Какво е чувството при мигрена?

Мигрената е постоянно срещано неврологично заболяване, което предизвиква разнообразни признаци, най-много пулсиращо главоболие от едната страна на главата. Вашата мигрена евентуално ще се утежни от физическа интензивност, светлина, звуци или миризми. Може да продължи минимум четири часа или даже дни. Изследванията демонстрират, че това е шестото най-инвалидизиращо заболяване в света.

Какви са типовете главоболие? Какъв вид главоболие е мигрена?

Има над 150 типа главоболие, разграничени в две категории: първично главоболие и вторично главоболие. Мигрената е главно главоболие, което значи, че не е породено от друго здравно положение. Първичните нарушавания на главоболието са клинични диагнози, което значи, че няма кръвен тест или нагледно проучване за диагностицирането му. Вторичното главоболие е признак на различен здравословен проблем.

Какво е аура?

Аурата е група от сензорни, двигателни и говорни признаци, които нормално работят като предупредителни сигнали, че мигренозното главоболие е на път да стартира. Обикновено неправилно тълкуван като спазъм или инсулт, нормално се случва преди болката в главата, само че от време на време може да се появи по време или даже по-късно. Една аура може да продължи от 10 до 60 минути. Около 15% до 20% от хората, които изпитват мигрена, имат аура.

Симптомите на аурата са обратими, което значи, че могат да бъдат спрени/излекувани. Аурата провокира признаци, които могат да включват:

Виждате ярки мигащи точки, искри или светлини.Изтръпване на кожата.Промени в говора.Звънене в ушите (тинитус).Временна загуба на зрение.Виждане на вълнообразни или назъбени линии.Промени в мириса или усета.„ Забавно “ възприятие.

Колко постоянно се срещат мигренозните главоболия?

Експертите считат, че съвсем половината от възрастното население изпитва главоболие, а 12% от американците получават мигренозно главоболие. Жените са към три пъти по-склонни от мъжете да изпитват мигрена.

Кой получава мигрена? Какви са рисковите фактори?

Трудно е да се планува кой може да получи мигрена и кой не, само че има рискови фактори, които могат да ви създадат по-уязвими. Тези рискови фактори включват:

Генетика: До 80% от хората, които получават мигренозно главоболие, имат родственици от първа степен с заболяването.Пол. Мигренозното главоболие се среща по-често при дамите, в сравнение с при мъжете, изключително при дамите на възраст сред 15 и 55 години. Вероятно е по-често при дамите заради въздействието на хормоните.Ниво на стрес. Може да получите мигрена по-често, в случай че сте подложени на мощен стрес. Стресът може да провокира мигрена.Пушенето.

Колко постоянно се случват мигрени?

Честотата на мигрената може да бъде един път годишно, един път седмично или случайно време сред тях. Най-често срещаните са две до четири мигренозни главоболия на месец.

Наследствени ли са мигрените?

Мигрената нормално протича в фамилии. Четирима от всеки пет души с мигрена имат фамилна анамнеза. Ако единият родител има анамнеза за мигрена, детето му има 50% късмет да я развие. Ако и двамата родители имат анамнеза за мигрена, рискът скача до 75%. Отново, до 80% от хората с мигрена имат родственици от първа степен с заболяването.

Могат ли децата да получат мигрена?

Да, само че педиатричната мигрена постоянно е по-кратка и има повече стомашни признаци.

Мигрената предизвиква ли трайно увреждане на мозъка? Ако имам мигрена, това значи ли, че ще получа друго заболяване?

Не. Мигрената не предизвиква увреждане на мозъка.

Има дребен риск от инсулт при хора, които получават мигрена с аура – ​​1 или 2 души от 100 000.

Какви са признаците на мигрена??

Основният признак на мигрена е главоболие. Болката от време на време се разказва като пулсираща. Може да стартира като тъпа болежка, която се развива в пулсираща болежка, която е лека, умерена или тежка. Ако не се лекува, главоболието ви ще стане умерено до тежко. Болката може да се измести от едната страна на главата към другата или може да засегне предната част на главата, задната част на главата или да усещате по цялата ви глава. Някои хора усещат болежка към очите или слепоочията, а от време на време и в лицето, синусите, челюстта или шията.

Други признаци на мигренозно главоболие включват:

Чувствителност към светлина, звук и миризми.Гадене и повръщане, смутен корем и коремна болежка.Загуба на вкус.Усещане за доста топло (изпотяване) или студено (тръпки).Блед цвят на кожата (бледност).Умора.Световъртеж и замъглено зрение.Нежен скалп.Диария (рядко).Треска (рядко).

Повечето мигрени не престават към четири часа, макар че тежките могат да продължат доста по-дълго.

Всяка фаза на мигренозния припадък може да има разнообразни признаци:

Продромни признаци:

Проблеми с концентрацията.Раздразнителност и/или меланхолия.Трудности при говорене и четене.Трудности със съня. Прозяване.Гадене.Умора.Чувствителност към светлина и тон.Повишено уриниране.Мускулна вдървеност.

Симптоми на аурата:

Изтръпване.Зрителни нарушавания. Може да виждате света като през калейдоскоп, да имате замъглени петна или да виждате искри или линии.Временна загуба на зрение.Слабост от едната страна на тялото.Промени в говора.

Постдромни признаци:

Неспособност за централизация.Депресивно въодушевление.умора.Липса на схващане.Еуфорично въодушевление.

Какво предизвиква мигрена?

Причината за мигренозното главоболие е комплицирана и не е изцяло изяснена. Когато имате главоболие, това е тъй като характерни нерви в кръвоносните ви съдове изпращат сигнали за болежка към мозъка ви. Това освобождава възпалителни субстанции в нервите и кръвоносните съдове на главата ви. Не е ясно за какво нервите ви го вършат.

Как да се справите с мигрената, научете!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР