е известна със своите острови – , Миконос, Крит, Закинтос

...
е известна със своите острови – , Миконос, Крит, Закинтос
Коментари Харесай

Колекционер превърна гръцки остров в уникално арт пространство

е известна със своите острови –, Миконос, Крит, Закинтос са единствено част от приказните места, изпълнени със стотици хиляди туристи, избрали гръцкия парадайс за отмора. Но многото туристи водят и до неизменимата комерсиализация на островите, по тази причина остров Хидра е като глътка прохлада за феновете на пътешествията, а и на изкуството.  



През 60-те години на XX век Хидра е обичаното място на Ленард Коен, и Кийт Ричардс. Островът се снабдява със славата на артистично средище. И до през днешния ден атмосферата е непокътната, като наоколо до пристанището има редица галерии и частен музей на изкуствата, основан от огромния колекционер  Дакис Йоану

Уникалното арт пространството е основано в някогашна касапница, която се намира на върха на величествена скала. Именно в постройката, употребена в миналото за ликвидиране на животни, можете да видите новите произведения на легендарната в Ню Йорк  Кики Смит . Колекционерът Йоану и фондацията му за модерно изкуство DESTE , създадена през 1983 година, провежда серия от изложения и начинания, с цел да разпространява актуалното изкуство. DESTE  е международен фактор с еластичен график и съдействие с други институции, музеи, куратори, откриватели и академичната общественост.  



Според Кики Смит актьорът би трябвало да се преценява с пространство като това, в което са се правили доста физически грубости. В кланница към момента могат да се видят уреди за ликвидиране на кози, които артистката съумява да вплете в инсталациите си. Тя споделя, че с дни се е разхождала по острова, черпила е ентусиазъм от безметежността му и невероятното възприятие за безвремие. В резултат на това работата по изложбата ѝ в различния музей на Йоану е изцяло приспособена към обкръжението и отразява склонността на страната към основаване на легенди.



Колекцията от към 1500  шедьовъра, които Йоану събира още от 80-те години на предишния век, са едни от най-големите мостри в международното модерно изкуство. През 2004 година ArtReview го разгласи за най-големия колекционер в света.

Ако попаднете в Атина, безусловно отделете време да посетите дребния остров Хидра. Имайте поради, че там няма коли и други транспортни средства, по тази причина би трябвало да отделите време за вълшебна разходка из скалистото чудо, приютило красиви къщички, сгушени сред тесните калдъръмени улички, и един много авангарден музей на модерното изкуство. 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР