Е и това се случи. На пазара в България вече

...
Е и това се случи. На пазара в България вече
Коментари Харесай

Huawei Watch D – първият умен часовник, който измерва и кръвното налягане

Е и това се случи. На пазара в България към този момент има интелигентен часовник, който освен може да мери вашите спортни достижения, да следи пулса, равнищата на О2 в кръвта и всичко останало, само че може да мери и кръвното налягане поради специфичния си програмен продукт, датчиците и напомпващата се неповторима каишка.

За нас беше доста забавно да го забележим онлайн – да проверим какъв брой акуратно работи и да установим какво друго може този интелигентен часовник.

Въпреки че на пръв взор Huawei Watch D се концентрира върху една функционалност, той на процедура съставлява доста забавно носимо устройство, което идва с преимуществата, които Huawei към този момент наложи в продуктите си – забавен програмен продукт, хубав екран и дълъг живот с едно зареждане.

Но въпреки всичко, доколкото Huawei Watch D е първият часовник в света, който може да мери кръвното налягане без нужда от авансово или постоянно калибриране, тази функционалност постоянно напълно обикновено е в центъра на вниманието и по-късно безусловно ще спрем вниманието си на това.

Към момента Huawei Watch D се предлага единствено във вид със сив корпус и черна гумена каишка, като за в този момент не се предлага вид с LTE, а единствено с Bluetooth 5.1.

Външен тип на Watch D

Както можете да видите и от фотосите, корпусът на Watch D е правоъгълен и е направен от пластмаса, подсилена със особено фибростъкло. Няма някакви особени извивки или причудливи форми – залага се на класиката. Но с този си тип часовникът наподобява добре. Той се ръководи през сензорния екран и двата бутона, които се виждат отдясно и са приятни при напън.

Микрофоните са ситуирани под бутоните и на противоположната страна. Потребителите с Watch D обаче ще би трябвало да се оправят без високоговорител.

Едно от забавните неща тук е каишката.  Тя е необятна 30 милиметра и има два пласта. Huawei употребява флуороеластомер от външната страна. От вътрешната страна производителят употребява лека мрежеста тъкан. Въздушната камера, която е нужна за премерване на кръвното налягане, се намира сред двата пласта.

Huawei разчита на бързо освобождение на закопчалката на гривната, която може да се контролира съгласно дебелината на китката благодарение на комфортни механизми.

Интересно е, че в кутията има извънредно доста неща, които можете да употребявате. В нея можете да намерите каишки в два разнообразни размера. Те могат да се сменят без принадлежности и много бързо. Важно е, тъй като с цел да мерите кръвното си тъкмо е належащо каишката да ви ползва отлично.

Освен каишките в кутията можете да намерите и много аксесоари, които могат да ви разрешат да поддържате часовника си. Имате аварийни въздушни камери, както и всичко належащо, с цел да употребявате часовника и с по-лека и дребна каишка, само че пък без функционалността за премерване на кръвно налягане, в случай че в някакъв миг решите това.

Часовникът без каишката тежи малко под 41 грама – както обобщават и от Huawei. С каишка с размер L тежестта на китката ви ще е 91 грама.

В момента, в който отворих часовника за първи път малко мъчно се ориентирах кое защо е и по какъв начин работи. Необходими са обаче единствено няколко минути, с цел да разберете правилото на работа и да установите какъв брой инженерна и дизайнерска работа е акумулирана в Huawei Watch D. Той комбинира всичко, което сме виждали от китайската компания до тук и го уголемява с много комплициран механизъм за премерване на кръвното, който обаче се е получил доста комфортен за потребителя.

Когато е снабден изцяло Watch D наподобява по този начин – с въздушна възглавница под гумената каишка, която е облечена в дишаща материя

Реално под самата каишка имате въздушна възглавничка, закачена за специфична помпа, а с цел да се предотврати запотяване тя е облечена в мрежеста  материя. Всичко това стои много комфортно на ръката ви и работи безупречно. В продължение на една седмица не смъкнах часовника и това не донесе никакви неудобства или проблеми със самата каишка – това, че тя е по-сложна и огромна прави усещане единствено първите няколко минути.

Можете да премахнете въздушната възглавница елементарно и да употребявате часовника без тази функционалност
Настройване и работа с приложението Huawei Health

Приложението Huawei Health в тази ситуация е доста значимо за настройката и работата с Huawei Watch D. Не един път сме говорили за приложението, по какъв начин да го инсталирате, в случай че не се със смарт телефон на Huawei, тъй че ще прескочим  тази част. Инсталацията е напълно елементарна. Актуализирането на софтуера също се прави посредством галерията с приложения. Приложението Health би трябвало да получи разнообразни позволения, с цел да може часовникът да работи пълноценно – да вземем за пример да изпраща вести.

За разлика от доста други производители, Huawei не лимитира смартчасовника до една операционна система или платформа. Watch D е съчетаем както с устройства с Android от версия 6.0, по този начин и с устройства с iOS от версия 12.

Настройките на смарт часовника могат да се правят както непосредствено на устройството, по този начин и посредством приложението за смарт телефон. Huawei предлага многообразие от интерфейси на часовника посредством магазин, който е интегриран в приложението Health. Някои от тях са безвъзмездни, а за други би трябвало да се заплати. Някои от интерфейсите за часовници могат да бъдат персонализирани.

Плочките могат да бъдат променяни както на часовника, по този начин и посредством приложението, а постоянно включеният екран също може да бъде персонализиран. Други настройки са вероятни единствено в смарт часовника, като да вземем за пример смяната на функционалността на долния функционален клавиш или силата на вибрационния мотор.

Huawei Watch D се ръководи посредством 1,64-инчовия сензорен екран, както и посредством двата бутона от дясната страна. С натискането на горния бутон се отваря обзор на всички стратегии на часовника, който се демонстрира като лист. В обещано меню или стратегия натискането на бутона води до връщане към главния екран на часовника.

Натискането на долния бутон започва измерването на кръвното налягане. Функцията на бутона обаче може да бъде изменена в настройките. Изборът от запаметяващи се функционалности е огромен и включва всички стратегии на часовника.

С плъзгане от горната страна надолу се отваря бързото меню с достъп до будилника, режима „ Не безпокойте “, функционалността за търсене в смарт телефона и непрекъснатото активиране на екрана. Там се демонстрират също равнището на батерията и връзката със смарт телефона. При плъзгане изпод нагоре се отваря менюто за вести. Там известията от разнообразни приложения, а също и обособени известия от чатове се демонстрират като карти. Натискането на известието демонстрира цялостното му наличие и оферти за отговори.

За да измерите кръвното си, каишката би трябвало да приляга добре на китката ви

Плъзване от ляво на дясно води до „ Huawei Assistant “ с достъп до гласовия помощник Celia – изисква се Emui – обзор на времето и достъп до медийните контроли на смарт телефона. Възможно е също по този начин посредством смарт часовника да се управляват сдвоени устройства за образован дом.

Така наподобява часовникът, когато механизмът на каишката е отворен

Приплъзването отдясно наляво води до обособените карти с информация от обособените приложения. Съдържанието и редът на картите могат да се персонализират както на часовника, по този начин и в приложението за смарт телефон. Във фабричните настройки Watch D показва измервания на кръвното налягане, стойности на пулса, засищане на кръвта с О2, информация за съня, етапи на луната и екран на интензивността. Приплъзването от левия край към десния ви връща една стъпка обратно във всички менюта и стратегии. Приложението „ Здраве “ предлага два уиджета, които дават информация за изминатите стъпки, изгорените калории и изминатото разстояние в разнообразни дизайни. При натискане на уиджета се отваря приложението.

Едно от дребното неща, които липсват в Watch D е високоговорителят. По този метод не е допустимо да се организират диалози с часовника. Входящите повиквания се демонстрират на екрана на часовника, само че те могат единствено да бъдат отхвърлени. Приемането на повикване посредством смарт часовника не е допустимо. Watch D не може да откри лична връзка с Bluetooth слушалки.

Смарт часовникът обаче надеждно демонстрира входящите вести. Можете да изберете на кои стратегии е позволено да изпращат вести към часовника посредством приложението Health (Здраве). Съобщенията от месинджъри се демонстрират ясно и могат да се наблюдават хронологично. Часовникът на Huawei обаче не може да демонстрира емотикони или фотоси.

Смарт часовникът предлага единствено къси отговори. Те могат да бъдат персонализирани в приложението Health, като може да се поправя и редът им. Освен това като отговор могат да се изпращат емотикони.

Измерване на кръвното – черешката на тортата

Всичко става доста елементарно с натискането единствено на един бутон. При добре сложена каишка, часовникът ви дава инструкции по какъв начин тъкмо да застанете за точно премерване – нещо, което важи и за премерване с всички останали апарати за кръвно, които се употребяват на китката. Според Huawei Watch D има позволена неточност в границите на ±3 mm Hg, което е в сходство със стандартите на Асоциацията на медицинските принадлежности. Това е същото възможно отклоняване като при други системи за домашно наблюдаване на кръвното налягане, макар че Huawei отбелязва, че данните, които получавате от тези измервания, са единствено за информация. С други думи, сходно на доста други налични в комерсиалната мрежа апарати за кръвно -не би трябвало да ги употребявате за слагане на диагноза. Обърнете се към действителен доктор.

Процесът на премерване лишава към минута. Ще би трябвало да седнете умерено, да поставите часовника на почти същата височина като сърцето си – слагането на ръката ви леко на противоположното рамо прави работа. По време на измерването ще усетите нормалното налягане на въздушната възглавница, която се надува и след това се освобождава към китката ви. След като пробата завърши, ще получите показанията на SYS, DIA и пулса, както и комфортна канара вид „ светофар “. Всички тези данни се съхраняват на китката ви и на телефона ви, с цел да ги ревизирате още веднъж, когато се наложи.

Като се има поради лекотата на потребление, мога да видя това като добър вид за по-малко софтуерно насочени консуматори, които би трябвало да наблюдават кръвното си налягане. Можете да преминете към теста, като употребявате специфичния бутон „ Здраве “ в профил на часовника, и да настроите напомняния, с цел да поддържате неизменност при тестването. Сигурен съм, че бих могъл да обясня по какъв начин да го направи на баба си и съм уверен, че тя  ще се оправи.

Здраве и фитнес – Huawei убеждава с точни показания

Приложението Huawei Health освен управлява настройките на часовника, само че и събира всички здравни данни.

В раздела Health (Здраве) приложението дава обзор на събраните данни от областите премерване на сърцето, сън, стрес, SpO2, кръвно налягане, здравословен метод на живот и данни от тренировки. На централно място се демонстрират направените стъпки, времето на подготовка, изминатите дистанции и изгорените калории. При натискане на съответната плочка се отваря подменю. Съдържанието и редът на плочките могат да бъдат персонализирани.

Здравословен живот

Huawei сплотява разнообразни цели в една област и я назовава „ Здравословен живот “. Редовното ставане, стресът и вероятно изпълнените дихателни извършения, дейните минути, изпълнените стъпки и постоянното лягане са обединени в една оценка. Отделните области се демонстрират поотделно, само че също по този начин се вливат в обща оценка на деня. Напредъкът се демонстрира и графично в разнообразни по величина кръгове и цветове.

Приложението „ Здраве “ също по този начин сформира седмични и месечни доклади в раздела „ Акаунт “. Там са изброени стъпките, както и изгорените калории и времето за подготовка. Стойностите се съпоставят със стойностите от други седмици или месеци. Сърдечна периодичност, сърдечен темп, кръвно налягане и засищане на кръвта с О2

Huawei Watch D мери разнообразни параметри на тялото, като сърдечна периодичност, сърдечен темп, засищане на кръвта с О2, температура на кожата и кръвно налягане. В някои области сравнихме стойностите на часовника с тези на референтните устройства. Като цяло резултатите са впечатляващи. За измерването на сърдечния темп направихме разходка с велосипед с Watch D и гръдна каишка Polar H10. Сърдечната периодичност неподвижен се мери идентично и от двете устройства. Направихме три разнообразни измервания за сърдечната периодичност при работа. Средно отклонението на часовника спрямо каишката за гърди е 0,26%.

За оценка на стойностите на засищане на кръвта с О2 Watch D се конкурира с пулсоксиметър Braun 1. Смарт часовникът впечатлява с голяма акуратност и в тази дисциплинираност. При три измервания междинното отклоняване е единствено 0,34 %. Сравнихме измерванията на кръвното налягане с тези на Braun ExacFit 5 Connect. В рамките на три измервания отклонението при систоличната стойност е 2,6%, а при диастоличната – 2,46%.

Проследяване на съня – Watch D с образован будилник

Huawei Watch D предлага и познатото обстойно следене на съня. Той открива етапите на пробуждане и разделя съня на разнообразни категории: лек, бездънен и REM сън. Приложението демонстрира както времето за обособените етапи, по този начин и процентното им съответствие. Освен това диапазоните се изобразяват графично върху времева линия. За по-добра оценка на стойностите Huawei също по този начин дава рекомендации и прави оценка обособените етапи с цветова скица. Освен това се дава оценка на общия сън.

Данните могат да бъдат показани в приложението освен за една нощ, само че и за седмица, месец или година. Освен това приложението предлага разнообразни звуци и шумове, които да ви оказват помощ да заспите. Софтуерът предлага рутинна стратегия с закрепени часове за спане и ставане. Освен това софтуерът може да записва звуци по време на сън благодарение на смарт телефон.

Watch D употребява данните за съня и за функционалността за умна тревога. Потребителят може да зададе след какъв брой време часовникът да се разсъни. След това софтуерът би трябвало да откри най-хубавото допустимо време и в най-хубавия случай да не разсънва потребителя от бездънен сън. Времевият прозорец може да бъде определен сред 5 и 30 минути.

Тренировки – Поддържа се автоматизирано записване

Huawei Watch D може да наблюдава над 70 типа спорт. Часовникът демонстрира друга информация според от спорта. Освен това могат да се задават избрани цели, като да вземем за пример несъмнено разстояние, време или брой калории за колоездене. Смарт часовникът поддържа и интервални тренировки. По време на почивките Watch D може автоматизирано да прекъсне тренировката и да продължи да записва, незабавно щом часовникът се реалокира още веднъж. Освен това в часовника са авансово заредени 13 курса за тичане с разнообразни равнища на компликация, които могат да бъдат приключени. Планът за образование може да бъде индивидуализиран и се демонстрира в приложението Health (Здраве).

Часовникът автоматизирано разпознава тренировките за тичане, вървене, кростренажор и гребен тренажор и пита дали е желателно да се записва след пет минути подготовка – това работи доста надеждно при теста. Смарт часовникът пресмята междинната скорост от тренировките за тичане и по този начин основава виртуален бегач, с който можете да се състезавате в тренировките. По време на тренировката часовникът дава промеждутъчен статус с настоящите параметри на тялото след избрани дистанции. Поради неналичието на високоговорител това е допустимо единствено образно посредством екрана. Завършените тренировки могат да бъдат прегледани още веднъж както на смарт часовника, по този начин и в приложението. Watch D може също по този начин да демонстрира подготвителното натоварване, целесъобразното време за възобновяване и цената на VO2max.

GPS и навигация

Watch D има лична GNSS връзка и затова може да наблюдава дистанциите и без обвързван смарт телефон. Отнема няколко секунди, до момента в който се откри връзката. По време на теста нямаше спирания на връзката.

Дисплей – Huawei залага на OLED

OLED екранът на Huawei Watch D се показва чудесно в теста. Той е прелестно огромен и внезапен, а показваното наличие е елементарно разпознаваемо, както на закрито, по този начин и под слънчеви лъчи. Панелът е и задоволително ослепителен. Измерихме оптималната бляскавост от 410 cd/m² с изключен датчик за околна светлина. Huawei дава на Watch D екран Always-On, който може да бъде персонализиран по жанр.

Живот на батерията – Huawei държи на думата си

Huawei дава обещание живот на батерията от седем дни за Watch D. И даже когато всички датчици са задействани, часовникът се оправя и даже надвишава тази спецификация. В теста часовникът устоя девет дни при 24 часа носене дневно, в това число някои тренировки и приблизително към едно премерване на кръвното налягане дневно. Huawei даже допуска повече измервания дневно.

Батерията обаче устоя толкоз дълго единствено когато постоянно включеният екран е деактивиран. Когато тази функционалност е задействана, времето за работа спада до малко под шест дни при същия сюжет на потребление. Винаги включеният екран е бил деактивиран през нощта.

Часовникът се зарежда безжично посредством Qi зареждане. По този метод е допустимо и зареждане посредством смарт телефони с назад безжично зареждане. Часовникът се зарежда от 5 до 62% за един час. Пълното зареждане от 5 до 100 % лишава 1 час и 37 минути.

В последна сметка

Huawei безспорно основава сензация с Watch D – без значение и надеждно премерване на кръвното налягане. Часовникът освен убеждава с лесното ръководство, само че и обезпечава доста точни резултати. Не се мери обаче единствено кръвното налягане, а Watch D следи съвсем всички параметри на тялото и ги мери тъкмо.   Huawei Watch D е чудесно устройство за всеки, който желае да следи и схваща тялото си.

Watch D не коства цяло положение и съвсем не позволява други неточности. Той е добър състезателен сателит, а също по този начин убеждава и при ежедневна приложимост. Животът на батерията е позитивна изненада, а огромният екран е задоволително ослепителен.

Часовникът безспорно е подобаващ за всеки, искащ да има непрекъснато уред за кръвно със себе си. Това ще спести носенето на в допълнение устройство, което в множеството случаи е много по-голямо и неловко. Можете да разчитате на него. Аз обаче бих си го взел, даже да не измервам кръвното си толкоз постоянно. Да има някои разлики от модели като GT3 Pro, само че часовнкът работи отлично и носи всички позитивни черти на този тип артикули на Huawei в доста прелестен и стабилен корпус.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР