Е, Г-н Президент, Г-н Президент, току-що ви повиших. Г-н Министър-председател,

...
Е, Г-н Президент, Г-н Президент, току-що ви повиших. Г-н Министър-председател,
Коментари Харесай

Байдън сбърка длъжността на Сунак: Добре дошъл, г-н президент

" Е, Г-н Президент, Г-н Президент, преди малко ви покачих. Г-н Министър-председател, ужасно е отново да се забележим ", сподели Байдън на 43-годишния Сунак. Британският министър председател се засмя на грешката, която не е първа за американския президент напоследък, отбелязва ДПА. 

Сунак, който зае поста през октомври, е в Белия дом за първи път. Американският президент обаче напомни, че се е срещнал няколко пъти с английския министър председател през последните месеци - в Сан Диего, Белфаст и Хирошима.

" И в този момент ще решим всички проблеми на света в идващите 20 минути ", пошегува се още 80-годишният Байдън. 

Основни тематики на диалозите им бяха войната Русия против Украйна и икономическата сигурност. Сред останалите тематики бяха сигурността, в това число в Азия, Северна Ирландия и изкуственият разсъдък.  

Снимка: Getty Images

Срещата се организира в миг, когато западните сили се пробват да открият кой е отговорен за разрушаването на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа в Южна Украйна, наводнило огромен регион и предизвикало огромни вреди. Киев и Москва се упрекват взаимно за този акт, отбелязва Ройтерс.

Байдън осъди приемането в разнообразни американски щати на закони, ограничаващи правата на представителите на ЛГБТ общността

По време на общата конференция с гостуващия му английски министър председател президентът на Съединени американски щати осъди приемането в разнообразни американски щати на закони, ограничаващи правата на представителите на ЛГБТ общността, съобщи Асошиейтед прес. Байдън ги дефинира като жестоки и бездушни. 

Критиките му бяха ориентирани по-специално към законите, ограничаващи правата, видимостта и достъпа до здравни грижи за представители на ЛГБТ общността. Представителите на тази общественост се усещат като че ли са подложени на офанзива, каквато в никакъв случай не е имало против тях, а Белият дом има малко варианти за деяние. 

Снимка: Getty Images

" Това са нашите деца. Това са нашите съседи ", съобщи Байдън по адрес на представителите на ЛГБТ общността. " От голямо значение е по какъв начин ние се отнасяме с всеки в тази страна ", добави той. 

Думите на Байдън пристигнаха броени часове откакто Белият дом реши да анулира огромно празненство на Южната ливада, отдадено на месеца на правата на ЛГБТ общността. В тържеството трябваше да вземат участие хиляди хора. То бе анулирано поради утежняване на качеството на въздуха поради пожарите в Канада. 

Байдън прикани законодателите да одобряват закони, които пазят правата на ЛГБТ общността. Той бе оповестил това за един от водещите си цели по време на предизборната си акция през 2020 година Но приемането на тези закон е в задънена улица в Конгреса. 

Президентът се обърна към представителите на ЛГБТ общността с думите: " Вие сте обичани, гласът ви се чува и тази администрация ви поддържа ". Той добави, че неговото държавно управление работи неуморно, с цел да се увери, че представителите на ЛГБТ общността са предпазени.

Правозащитници приказват за невиждано и рисково нарастване на дискриминаторните закони в разграничи щати от началото на годината. Над 525 анти-ЛГБТ закони са импортирани за разискване на локално равнище, до момента в който 70 законопроекта са към този момент обнародвани. Това е двойно повече спрямо предходната година. 

" Трябва да бъде реализиран консенсус по отношение на бъдещия началник на НАТО "  

Джо Байдън съобщи също, че би трябвало да бъде реализиран консенсус по отношение на бъдещия началник на НАТО, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. 

Той дефинира английския министър на защитата Бен Уолъс, който е евентуален претендент за поста, като доста дипломиран. 

" Може би един британец би могъл да застане отпред на Атлантическия алианс ", сподели Байдън на взаимна конференция с английския министър председател Риши Сунак. " Трябва да реализираме консенсус в НАТО ", добави той. 

Удълженият мандат на сегашния началник на НАТО Йенс Столтенберг изтича през октомври. 

Нова " Атлантическа декларация "

Президентът на Съединени американски щати и английският министър председател подписаха нова " Атлантическа декларация " за подсилване на двустранното икономическо партньорство, предадоха Ройтерс и Франс прес. Тя планува усилване на съдействието сред Съединените щати и Обединеното кралство за справяне с най-големите стопански провокации.

Съгласно проекта Вашингтон и Лондон ще укрепят своите вериги за доставки и ще създават технологии на бъдещето, оповестиха от канцеларията на Сунак, представена от Ройтерс. Съединени американски щати и Англия също по този начин договориха ново партньорство в региона на потреблението на атомната сила за цивилни цели. Освен това всяка от двете страни ще влага в промишлеността на другата. 

Снимка: Getty Images

Новото икономическо партньорство сред Съединените щати и Обединеното кралство има за цел да отговори на огромните геополитически провокации на нашето време, най-много на упоритостите на Китай, отбелязва Франс прес. Особен акцент е подложен върху съдействието в отбранителната индустрия и снабдяването с метали, нужни за енергийния преход. 

Британският министър председател разгласи, че с американския президент са се договорили още да работят дружно за сигурността на изкуствения разсъдък (ИИ), съобщи още Ройтерс. 

" Обединеното кралство чака с неспокойствие да бъде хазаин на първата международна среща на върха за сигурността на ИИ по-късно тази година, с цел да можем да се възползваме от невероятните благоприятни условия на тази нова софтуерна епоха, и да го създадем с убеденост ", сподели Сунак. 

Байдън от своя страна даде да се разбере, че Украйна ще получава " нужните средства " за своята защита " колкото е належащо ", заяви Франс прес. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР