е един от малкото македонски политици, които могат да вземат

...
е един от малкото македонски политици, които могат да вземат
Коментари Харесай

Насер Селмани: Тайната полиция на дълбоката държава управлява Северна Македония

е един от дребното македонски политици, които могат да вземат смели политически решения. Нито в Македония, нито в Сърбия някой желае да приказва за закононарушенията на югославския деспот Тито. Това съобщи в извънредно изявление за БГНЕС един от най-известните македонски журналисти Насер Селмани, който беше дълготраен ръководител на Сдружението на публицистите на Македония. В момента той е основен редактор на авторитетния уебсайт zoom.mk.
Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението:
Правителството на Любчо Георгиевски беше свалено през 2001 година, с цел да не се допусне отварянето на Македония към България и Албания. Югославия в никакъв случай няма да се възвърне. Белград употребява Сръбската православна черква, с цел да подчини останалите православни нации, затова тя не признава автокефалността на Македонската православна черква. ВМРО-ДПМНЕ през днешния ден е най-просръбската партия в районен съд Македония. Албански политици в районен съд Македония, Косово и самата Албания обслужват непознати ползи, в това число сръбските. В заробена страна не можеш да имаш свободни медии.
БГНЕС: Зоран Заев съобщи, че някогашна Югославия е отделила със стена Македония от България. Какво искаше да каже Заев с това?
Насер Селмани: Заев е от дребното македонски политици, които могат да вземат смели политически решения, което сподели с подписването на Договора с Гърция. Според мен, в това изявление той нямаше задоволително време да изясни, за какво е споделил това. Не Югославия е издигнала стена, а тя употребява обстановката след 1948 година, когато Съветският съюз и Тито скапаха връзките си, което беше добре пристигнало за Югославия и тя изолира популацията, което имаше благосклонности към България. От друга страна, изолацията с Албания докара до това да не може да се контактува с албанското население в Косово и Македония. Югославия просто употребява връзките, основани от огромните играчи. Тито не направи нищо ново.
В Македония към момента има благосклонности към Тито и се счита, че той е деспот, само че добър деспот. Това е шизофренната изразителност, която се употребява в Македония. Според нея, има положителни и неприятни диктатори, а той е от положителните.
Какво направи Тито? Той не направи нищо, като се изключи че приложи Договора от Ялта (между Сталин, Чърчил и Рузвелт). Югославия беше разграничена на зони на въздействие 50 на 50 и Тито се придържаше прецизно към този контракт. Никой не оспорва, че Тито беше умел политик. Но да го превръщаш в ангел е най-голямата нелепост. Нито в Македония, нито в Сърбия някой желае да приказва за закононарушенията по време на режима на Тито. Никой не приказва, че за интервала на това ръководство - към 35 години, че славянското население в Македония, което имаше благосклонности към България, не беше третирано добре. Неслучайно през този интервал сред 200 и 300 000 албанци бяха прогонени от Македония и от Косово и изселени в Турция.
Онези, които през днешния ден хвалят Тито, би трябвало да знаят и другата истина, с цел да схванат, че ние, които не го харесваме, имаме причина за това. По време на неговия режим по отношение на някои нации е имало огромна неправда.
В този смисъл считам, че тук Заев е надъхан про-Титовски, само че в реалност, защото такава идеология към този момент не съществува, става въпрос за просръбска политика в Македония. Очевидно това е възприето от сръбската политика и Белград експлоатира на този подем на проюгославизма в Македония: че е било доста добре, че сме живели доста добре. Те манипулират възприятията на елементарните хората, че в случай че по някакъв метод реставрират тази конструкция, хората още веднъж ще живеят добре. Това е мъртва концепция и в никакъв случай няма да се върне.
БГНЕС:  В края на краищата, в случай че тази концепция – югославската, в действителност беше добра, по какъв начин тогава самите славяни желаеха да изоставен това формирование? Ако е било толкоз добре в Югославия, за какво даже посредством война някои славянски нации се откъснаха от нея?
Това са реликви от това време, които, за жалост, са към момента мощни в Македония и имат мощно въздействие върху нея.
Най-големият минус е, че от оповестяването на независимостта на Македония до момента македонската съпротива в никакъв случай не е била толкоз просръбска, колкото сега. Груевски си отпътува, само че остави своите почитатели.
От друга страна, Заев има мощно просръбско въздействие в самата партия. В тази обстановка считам, че на Заев са му „ вързани ръцете “ и мъчно би могъл да победи тази политика, която на процедура сега доминира в Македония.
БГНЕС: Бившият министър председател Любчо Георгиевски наскоро съобщи, че Македония се управлява от „ дълбоката страна “. Кой работи против държавните ползи на страната?
Насер Селмани: Това е същата конструкция. Ние или не желаеме да приемем, или се вършим, че не знаем, че тази конструкция, която управляваше тази територия от 1945 до 1990 година, построи такива структури в системата на сигурността, в университетските среди, медиите, във всички стратегически области на обществото, където непрекъснато пробутваше тезата, че македонците са застрашени от българите и албанците. Защо? Защото в случай че е правилно, че славянското население е застрашено от българите, от една страна, и от албанците, от друга, те остават незащитени. В подобен случай би било обикновено някой да им се притече на помощ и да ги избавя. А кой е това? – Сърбия, тъй като Сърбия не може да играе на друга струна, с изключение на на тази, защото тук има към 20 – 30 000 сърби. Тя не може да разиграва етническата карта. Но в случай че експлоатира тезата, че славянското население е застрашено от някого, тогава има логичност Сърбия да се появи като негов бранител. И тази теза е експлоатирана 45 година и има корени в Македония. Трудно е хора, които 45 година от учебната пейка до построяването им като персони, да ги убедите за една нощ, че това не е тъкмо по този начин.
Любчо Георгиевски приказва по този начин, тъй като той на процедура беше свален от власт с типични политически удбашки способи. Първо се появи абсурдът с подслушването – спомняте си по какъв начин Цървенковски излезе и разгласи, че македонската полиция е подслушвала жителите и даже непознатите посолства, това провокира политическа рецесия и по-късно се случи спорът от 2001 година, което не е нищо друго, с изключение на корист от страна на югославската загадка работа, която има на всички места свои структури. Тя върна своите сътрудници от Запад, с цел да свършат работата на сръбската политика. А каква беше задачата? Да не разрешат на Любчо Георгиевски и на Арбен Джафери да отворят Македония и към Албания, и към България.
Македония не може да се развива като страна, в случай че няма построени естествени връзки с всички съседи. С такава антибългарска изразителност Македония няма да може да се откри като постоянна и просперираща страна в района.
 Македонците, които вземат български паспорти, се записват на фиктивни адреси в България Македонците, които вземат български паспорти, се записват на фиктивни адреси в България
Македонците, които получават български паспорти, са регистрирани като живеещи на фиктивни адреси в прилежаща България - София, Кюстендил,...
Онова, което е по-важно, е отчетът на Европейска комисия, който е още по-достоверен и който през 2015 година сподели и акцентира, че Македония е поробена страна. Иначе казано, Македония действа като полицейска страна. Европейците са по-деликатни и не желаят това да звучи толкоз жестоко. Благодарение на абсурда за подслушването видяхме по какъв начин действа тази страна. На процедура продължава да се ръководи с типично полицейски способи. Ръководителят на тайната полиция е основният човек в страната – не министър председателят, президентът, министрите или Народното събрание.
Миялков на процедура беше царят на Македония, който взема решение кой да бъде министър председател, кои ще бъдат министри, кои ще са депутати, по какъв начин ще бъдат избирани съдиите, по какъв начин ще се разпределят правосъдните каузи, по какъв начин ще се разгласява в медиите, в случай че има нещо нагласено от неговата работа в Македония. Това не са догатки, а обстоятелства, които бяха доказани от европейски специалисти.
Какво се случи? Смени се властта. И какво от това? В реалност Груевски не сътвори нищо ново, а единствено сподели уродливото лице на този режим. Какво направи Заев, откакто пристигна на власт през 2017 година? Нищо! Амбицира всички. Груевски избяга. Как смятате, дали можеше да избяга в Унгария, в случай че нямаше позволение? Дали някой може толкоз елементарно да премине 3-4 граници? Пред жителите се разиграват сюжети, че някой ще носи отговорност за нещо, само че в реалност не се търси такава. И знаете ли за какво? Защото тези хора участваха в играта на „ дълбоката страна “. Тези хора не бяха отвън контрола. Не може за всичко, което Груевски направи, да обвинявате единствено него. Това, което направи Груевски, го направи построеният в Македония режим. А този режим към момента е жив.
Докато не бъде разформирована тази насилствена политическа престъпна конструкция, тази страна освен няма да се интегрира в Европа, само че ще има проблематично бъдеще.
БГНЕС: Защо в Скопие се празнува Св. Сава и какво обръщение се изпраща с това?
Насер Селмани: Св. Сава се празнува, тъй като със закона за празниците държавното управление на Груевски одобри предлагането на сръбската общественост да се празнува техен народен празник и това да бъде Св. Сава. Това не е проблем на сърбите, а за какво албанската партия, която тогава беше на власт, одобри този празник да бъде празнуван като най-важния за сръбската общественост в Македония. За съпоставяне, албанците честват Деня на албанската писменост, а турците – деня, в който е отворено първото учебно заведение. Мислите ли, че сърбите са избрали инцидентно да празнуват Св. Сава?
 Скопие: Преговорната рамка да се концентрира върху промените, а не върху историята Скопие: Преговорната рамка да се концентрира върху промените, а не върху историята
Ние се ангажираме да стартираме процеса на присъединение и ще бъдем упорити в търсенето на почтено европейско решение на предизвикателс...
Кой е Св. Сава? Той е първият архиепископ на Сръбската православна черква. Ето за какво Сръбската черква не признава автокефалността на Македонската православна черква. Какво демонстрира с това Сръбската черква или сръбската страна? Че тези православни нации, които живеят тук, са сърби. Неслучайно Вучич строи в Белград монумент на Стефан Неманя. При това не с кръст, който е знак на християнството, а с меч.
На вас несъмнено ви звучи като наивна приказка, само че напълно не е по този начин. Зад тази политика стои огромна, сериозна страна, каквато е Русия. Още през XVIII век, през 1774 година с контракта сред Османската империя и Царска Русия Високата врата признава правото на Русия да се изявява като бранител на православното население. На процедура от този момент съветското въздействие на Балканите минава през църквата и тези попове не са били проповедници и бранители на християнството, на Божия промисъл, а са били елементарни сътрудници на една политика. Неслучайно сръбската политика се свързва с православието. Чрез него сърбите са обвързали доста други нации и въз основа на него имат национална страна. Всички останали страни се построяват въз основата на личната си национална история. Защо верският спор се акцентира като народен приоритет? Защото в противоположен случай сърбите не могат да имат искания върху Косово, върху Македония, върху Санджак, където живеят сърби? Може, в случай че залага на картата на православието. Защото през Средновековието сръбската страна е стигала до Солун. Но не е правилно, че това е било единствено сръбско царство, а е било царство на сърбите, българите и албанците. По това време за хората не е било значимо дали са албанци, сърби, българи или гърци, а е била от голяма важност религиозната принадлежност. Сега това се връща под друга форма, само че същността не е изменена. Искам да кажа, че посредством Сърбия Русия се пробва да си върне въздействието на Балканите.
В Македония македонският политически хайлайф направи пагубна неточност, продължавайки да залага на сръбската карта. Опасявам се, че македонизмът може да завърши поради метода, по който тук се пробват да стартират тази концепция както югославянство. Надявам се, че в Македония има рационални хора, които ще усетят сръбския капан и няма да паднат в него, защото това неизбежно ще докара до спор с останалите нации. Македонците нямат изгода да вършат от българите или от албанците свои врагове. Те имат потребност като страна да развиват естествени връзки и да си сътрудничат като съседи на основата на взаимно почитание и схващане.
БГНЕС: Защо албанските политици в Скопие мълчат за въвеждането на сръбския език в главните учебни заведения?
Насер Семлани: Има доста аргументи. Ако тази югославска страна е съумяла да сътвори конструкция измежду славянското население, което към момента изпитва носталгия по това югославянство и е обвързвана с ползите на Сърбия, тя сътвори свои другари и измежду албанците. Не би трябвало да си затваряме очите пред обстоятелството, че към момента има албанци, които вземат решения в региона на политиката, които към момента поддържат връзки с Белград. Какво беше предлагането на Тачи за размяната на територии сред Косово и Сърбия? Каква е политиката на Еди Рама, която трансформира Южна Албания в всеобщо гробище, в което Гърция търси костите на гръцки бойци? Това демонстрира, че политическият хайлайф не в Скопие, а в Тирана и Прищина се управлява от Белград, а посредством тях и в Скопие. И не би трябвало повече да си затваряме очите пред този факт.
Тази политика е доста умела. Ще ви дам един образец: През 1993-1994 година Цървенковски отхвърляше в Тетово да се отвори педагогичен факултет, в който щяха да се образоват преподаватели по албански език за главните и междинните учебни заведения. Беше срещу. През 2002 година се съгласи да се открият 3-4 университета. Знаете ли за какво? Причината е, че на Цървенковски и на хората зад него не им беше значимо албанците да се образоват, а да създават функционално необразовани хора. Тези функционални илитерати през днешния ден са в политиката, в Народното събрание, играят си на министри в държавното управление, на кметове на градове. И в този момент ме питате за какво мълчат. Кои от тях, артикул на пропагандата, могат да се борят с нея, когато самите те са производни на същата тази агитация? Ако някой албанец желае да вземе университетска тапия, без да стъпи в университета, той към този момент е приел да стане жертва или пленник на тази политика. Нали не си мислите, че не се знае, че албанецът си е купил тапия?
 Заев: Вярвам в решение с България без оборване на македонската еднаквост и език Заев: Вярвам в решение с България без оборване на македонската еднаквост и език
За македонската еднаквост и език нито са се водили диалози, нито се е преговаряло, нито пък ще се беседва и договаря. Може да по...
Тук не можем да приказваме за албанска политика. Тука има хора, които просто играят роля и се пробват да покажат пред света, че албанците са показани във властта. Случва се същото, както по времето на някогашна Югославия. Албанците имаха представител в председателството на Югославия – Синан Хасани. Нима някой си е мислел, че Синан Хасани има някакво въздействие върху югославската политика? Точно колкото през днешния ден имат министрите или водачите на политически партии на албанците в Македония. Това е просто една неистина. Но за нея не трябва да упрекваме единствено проюгославската или просръбска политика – отговорността би трябвало да се поеме от самите албанци.
БГНЕС: Да Ви попитам най-после дали в Македония има свободна публицистика?
Насер Семлани: Не можете да имате свободна публицистика в една поробена страна. В несвободна страна не може да има свободни публицисти. Нека проучваме каква е обстановката в Македония. Видяхме по какъв начин Миялков разпореждаше на основните редактори по какъв начин би трябвало да наподобяват репортажите по малкия екран. Тези хора още работят в македонските медии. В естествена страна те нямаше да се появят на никое място, а не да не престават да пишат и да се осмеляват да дават препоръки каква политика би трябвало да има тази страна. Нека тръгнем от финансирането и да забележим, от кое място им идват парите. Груевски ги финансираше посредством държавната агитация, а Заев го смени с политическа агитация. Ако Груевски даваше публични средства, с цел да изяснява на жителите, какъв брой сполучливо е ръководството му, в този момент Заев по време на предизборната акция даде милиони на медиите през политическите партии, с цел да покажат, какъв брой положителни стратегии имат, с цел да завоюват евентуални гласоподаватели. Аз нямам проблем с пропагандата, само че не може тя да се заплаща с публични средства, с моите пари, с парите на данъкоплатците.
В региона на финансирането една система просто е заменена с друга, която в същността си е същата: да се управлява публицистичната политика или клиентелистките връзки на медиите с политиката.
Нека забележим какво е положението на сигурността на публицистите. Когато напуснах Сдружението на публицистите, имаше над 50 физически и вербални набези против публицисти, унищожено имущество – коли, гаражи, къщи. Символичен брой от тях са разкрити. А през последната година броят на нападенията против публицисти се е нараснал с 300 %. Това значи, че тези насилници са предпазени от страната и от системата и те не са инцидентни хора. Някои от тях са стимулирани и подтиквани да атакуват публицисти, с цел да ги накарат да замълчат и да бъдат следени. Как другояче да се изясни фактът, че от 50 набези са разкрити 2-3, а другите не можело. Защо? Защото явно има някой мощен, който ги пази. Ако медиите са финансирани от корупционни схеми на политиката и в случай че публицистите не са сигурни в работата си, каква професионална публицистика очаквате в Македония? Гражданите на Македония са подложени на гнет от най-влиятелните медии в Македония. Виждате, че политическите партии провеждат дневно по 5-6 конференции. В коя друга страна най-влиятелните медии излъчват тези изказвания? Всеки ден хората са бомбардирани с политическа агитация. Медиите би трябвало да бъдат филтър и тази политическа агитация да не стига до жителите.
Свободни медии има в свободни страни. Ангела Меркел сигурно има опция да управлява немските медии, само че не го прави, тъй като има вяра в демократичните правила и в свободата на медиите. Ако жителите не бъдат осведомени навреме, качествено и тъкмо, не може да имат виновни позиции за себе си и за страната, в която живеят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР