Е дна от най-коментираните теми след изборите за 45-ото Народно

...
Е дна от най-коментираните теми след изборите за 45-ото Народно
Коментари Харесай

След изборите: Какво предвижда Конституцията

Е дна от най-коментираните тематики след изборите за 45-ото Народно заседание е дали то ще успее да излъчи държавно управление или са вероятни нови избори. Вече е ясно, че 6 партии ще бъдат показани в новия парламент. Очаква се до края на седмицата ЦИК да разгласи и формалните резултати и да станат ясни имената на новите депутати.

Какво следва:

Според Конституцията президентът привиква новоизбраното Народно заседание на първо съвещание най-късно един месец след избирането му. Ако той не направи това, Народното събрание може да бъде свикано от една пета от народните представители.

Първото съвещание на Народното събрание се открива от най-възрастния присъстващ депутат. Очаква се това да бъде 79-годишната Мика Зайкова от "Има подобен народ ", дълготраен стопански специалист на КТ "Подкрепа ".

На първото съвещание депутатите поставят клетва и би трябвало да изберат ръководител и заместник-председатели на Народното събрание. Това става с нормално болшинство. Според политолози това ще бъде първият тест дали новият парламент ще проработи, защото нито една партия в него няма болшинство.

Кой получава мандат за сформиране на държавното управление

Министерският съвет подава оставка пред новоизбраното Народно заседание, планува Конституцията. Той продължава да извършва функционалностите си до избора на нов кабинет.

Президентът, след съвещания с парламентарните групи, разпорежда на претендент за министър-председател, посочен от най-голямата по бройка парламентарна група, да сформира държавно управление. Конституцията не показва период, в който президентът би трябвало да организира тези съвещания. След като се връчи мандатът обаче, претендентът за министър-председател има 7 дни, с цел да предложи състав на Министерския съвет. Ако това не стане или при гласоподаване в Народното събрание препоръчаният кабинет не събере болшинство, президентът разпорежда мандат на претендент за министър председател, посочен от втората по бройка парламентарна група.

В сряда министър председателят и водач на ГЕРБ Бойко Борисов се обърна към Слави Трифонов: "С над 500 хиляди гласа, сътрудника политик Слави Трифонов би трябвало да излезе и да поеме отговорност. Затова най-колегиално го апелирам да стартират да си вършат състава на държавното управление и болшинството в Народното събрание - ръководител на Народното събрание, ръководители на парламентарните комисии, министри, заместник- министри и регионални шефове ", сподели Борисов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР