Дзен произлиза от думата дхаяна, която означава просветление, медитация. Това

...
Дзен произлиза от думата дхаяна, която означава просветление, медитация. Това
Коментари Харесай

Дзен - пътят към себепознанието

Дзен произлиза от думата дхаяна, която значи прояснение, медитация. Това в действителност е и в основата на този дзен будизъм. А дзен будизмът е философия, която в центъра е сложила персоналното чувство и осъзнаване на момента единствено посредством персоналния си опит. Тази дзен школа произлиза от будизма.

Тя е може би и нещо като процедура, която дава опция на личността да откри себе си, да влезе в мозъка си посредством медитирането, да прозре и по-късно да успее да употребява своите познания в живота.

Храмът на дзен-будистите се намира в Киото и се назовава Златния храм. В тази школа има три съществени детайла – пеенето на псалми, осъществяване на някаква активност работа, както и медитацията в избрана поза – скръстването на краката в седнало състояние.

Основната цел, в случай че даже може да се каже по този начин, на дзен будизма е да намериш себе си, да се опознаеш, да се развиеш в нравствен проект. Това развиване не е просто дума, то е допустимо, съществува и задачата е по-късно, това което дзен е съумяло да те научи, да бъде приложено в живота.

 Дзен будизъм

Според визията и разбиранията на дзен будистите, чистото нещо у всеки, в нас е подсъзнанието, единствено то може да ни бъде от изгода при дългия път на разкриване на себе си. Те считат, че съзнанието на всеки е прекалено много претрупано с ежедневни грижи, упования, разбирания, позиции, настройки и други

Според дзен единственото, което съществува и което би трябвало да има значение за всеки, е пустотата. Пустотата не се приема като липса на нещо, а тъкмо противоположното – там е всичко, само че към момента не се е показало. Символът, който съставлява пустотата в дзен будизма е затворен кръг.

Едно от главните неща, на които школата учи, е, че всичко е „ ние ”, т.е. единството е това, което може да ни помогне, без да има разделяне на „ аз ” и „ те ”.

По-важното при дзен будизма е да не се научим да не подлагаме на подозрение обстоятелствата или да се тормозим за нещо, което се е случило. Тази школа ни оказва помощ да разберем, че в случай че успеем да приемем положението такова каквото е, ще имаме по-голям късмет да променим нещата, в сравнение с, в случай че се питаме за какво.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР