Дяволският железен бръмбар е една изключително здрава бубулечка, както подсказва

...
Дяволският железен бръмбар е една изключително здрава бубулечка, както подсказва
Коментари Харесай

Не можете да смачкате този „железен“ бръмбар и сега учените знаят защо

Дяволският стоманен бръмбар е една извънредно здрава бубулечка, както подсказва и името му. Снабдено със супер здрава бронежилетка, насекомото може да оцелее, в случай че бъде стъпкано и даже в случай че бъде прегазено от кора.

Сега учените са съумели да разгадаят тайната на изключителната му издръжливост и по какъв метод съумява да издържи на сили до 39 000 пъти по-големи от телесното му тегло.

Констатациите могат да дадат насоки и хрумвания за построяването на по-твърди материали, които да се употребяват в най-различни сфери като строителството и въздухоплаването, написа уеб сайтът Live Science.

Изследването, оповестено в списание Nature, може да помогне за основаването на " здрави, устойчиви на напън и удар материали ", споделя ръководителят на изследователския екип Дейвид Кисайлус от Калифорнийския университет.
Снимка: David Kisalius  Не можете да смачкате този „ стоманен “ бръмбар и в този момент учените знаят за какво
Дяволският стоманен бръмбар (Phloeodes diabolicus) се среща основно в Съединени американски щати и Мексико, където живее под кората на дърветата или под скалите. Бръмбарът има един от най-твърдите екзоскелети в света на насекомите. Ранните колекционери на инсекти осъзнават това, когато се пробват да слагат мостри на дъски със общоприети стоманени щифтове. Когато пробват да забодат бръмбара, техните щифтове се огъвали и чупели и трябвало да прибягват до потреблението на бормашина, с цел да пробият хубавичко външна обвивка на насекомото.

Бръмбарът, изгубил способността си да лети и да се избавя от рискове, е развил устойчиви на смачкване предни крила (известни като elytra), които му оказват помощ, когато попадне под ударите на клюна на някоя птица.

Изследователите са употребявали микроскопия, спектроскопия и механични проби, с цел да разпознават поредност от взаимно свързани фуги във формата на екзоскелет, които разрешават на бръмбара да издържи на сили до 149 нютона (приблизително 39 000 пъти телесното му тегло).
Снимка: David Kisalius  Не можете да смачкате този „ стоманен “ бръмбар и в този момент учените знаят за какво
За да тестват капацитета на този вид структури като метод за свързване на разнообразни материали, като пластмаси и метал, учените създали поредност от детайли, наподобяващи тези в обвивката на бръмбъра. Тестовете потвърдили, че новият дизайн усъвършенства здравината и издръжливостта на материалите.

Други естествени материали, като кости, зъби и черупки, от дълго време служат като ентусиазъм на учените, които се стремят да създават нови материали. Много от тях имат изключителни механични характерности, както и издръжливост, еластичност и дарба за самолечение.
 Не можете да смачкате този „ стоманен “ бръмбар и в този момент учените знаят за какво

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР