Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) постигна вчера впечатляваща победа на повторните

...
Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) постигна вчера впечатляваща победа на повторните
Коментари Харесай

Християндемократите спечелиха местните избори в Берлин

Дясноцентристкият Християндемократически съюз (ХДС) реализира през вчерашния ден впечатляваща победа на повторните избори в Берлин, като получи 28,1 % от гласовете, което е с 10 на 100 повече, в сравнение с предходните избори през 2021 година, заяви ДПА, като се базира на екзитполове.

Партия " Съюз 90/Зелените ", наподобява, е запазила своя дял от гласовете от към 18,5 %, с минимална преднина пред социалдемократите (ГСДП), които имат 18,4 на 100 от гласовете - исторически невисок резултат за партията, който може да коства поста на кметицата.

Крайнодясната " Алтернатива за Германия " има към 9,1 %. Свободната демократическа партия обаче записва доста слаб резултат, като получи 4,7 % и падна под прага от 5 на 100, нужен за приемане на парламентарно посланичество.

Така ХДС се обрисува да получи от 48 до 50 места, а Зелените и ГСДП ще имат по 31-33 места. Крайнолявата партия " Левите " ще получи 21-22 места, а " Алтернатива за Германия " - 16.

Според първични данни изборната интензивност на повторните избори в Берлин е била 63-65 %. Тя е по-ниска от тази на първичните избори през 2021 година, когато доближи 75,4 на 100. Трудно е обаче да се сравнят тези цифри, защото по същото време се организираха и парламентарни избори, а те нормално притеглят повече гласоподаватели.

Вчера претендентът на партията на консерваторите Кай Вегнер приветства резултата като " свръхестествен " триумф и съобщи: " Нашата задача е да съставим устойчиво държавно управление ". Той съобщи, че Берлин е избрал смяната. Кметицата на Берлин, социалдемократката Франциска Гифай призна успеха на ХДС. Избирателите пожелаха " нещата да бъдат разнообразни ", сподели тя. 

Християндемократите може да не съумеят да създадат Вегнер кмет и може даже да не станат част от ръководството на града макар първата си победа от повече от две десетилетия. Това се дължи на обстоятелството, че на изборите в Германия партията, която получава най-вече гласове, не всеки път е отпред на районното държавно управление. Освен в случай че не разполагат с безусловно болшинство, което е необичайност и не се случи на вчерашния избор в Берлин, партиите би трябвало да намерят сътрудници, с цел да реализиран болшинство от места в районния парламент, написа Българска телеграфна агенция.

До вота се стигна, откакто гласуването през 2021 година, придружено с доста проблеми и нередности, беше анулирано от берлинския Конституционен съд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР