Дясноцентристката партия Ново единство“ на латвийския премиер Крисиянис Каринс печели

...
Дясноцентристката партия Ново единство“ на латвийския премиер Крисиянис Каринс печели
Коментари Харесай

Изборите в събота потвърдиха твърдия курс спрямо Русия на Латвия

Дясноцентристката партия " Ново единение “ на латвийския министър председател Крисиянис Каринс печели парламентарните изборите в събота, съгласно предварителните резултати, с 19% от гласовете, които му дават опция да оглави ново съдружно държавно управление, написа Reuters .

Както разяснява организацията, резултатите значат, че Латвия ще остане водещ глас дружно със своите балтийски съседи Литва и Естония за по-твърди дейности по отношение на Русия.

Партията на Каринс още веднъж беше партията с най-голяма поддръжка след изборите. Членовете на актуалната коалиция бяха на път да получат 42 места в 100-местния парламент, тъй че Каринс би трябвало да избере спомагателни съдружници, с цел да остане като министър-председател.

До девет партии могат да завоюват задоволително гласове, с цел да си обезпечат места в Народното събрание.

След акция, доминирана от опасения за сигурността след нашествието на Русия в Украйна, Каринс съобщи пред Reuters, че ще работи за основаването на коалиция от партии със сходно мислене.

Убеден съм, че ще успеем да намерим такова решение “, сподели той рано в неделя. " Първо и най-важното в съзнанието на всички е по какъв начин всички ще преживеем зимата, освен в Латвия, само че и в целия Европейски Съюз, и че всички ние ще останем обединени зад Украйна и няма да се отклоним поради компликациите ".ю

Първият латвийски началник на държавното управление, който служи цялостен четиригодишен мандат, Каринс, 57-годишен с двойно поданство на Съединени американски щати и Латвия, води твърда политика по отношение на Москва, в границите на която е ограничение на влизането на съветски жители, пътуващи от Русия и Беларус.

" Не виждам късмет някое държавно управление в Латвия да спре да поддържа Украйна – това не е мироглед на дребна група политици, това е мироглед на нашето общество “, съобщи Каринс.

Но успеха му може да разшири разрива сред латвийското болшинство в страната и рускоезичното малцинство по отношение на мястото им в обществото, отбелязва Reuters.

Ляво насочената партия " Хармония “ означи спад на поддръжката си до 5%, откакто си обезпечи максимален дял от гласовете на изборите през 2018 година, като наблюдаващи показаха, че етническите латвийски гласоподаватели се отвръщат, a рускоговорящите са разочаровани поради рецензиите на партийното управление към Кремъл за Украйна.

" Руските гласоподаватели мигрират през националната граница и гласоподават за латвийските (партии). Това е позитивно “, споделя Филипс Раевскис, анализатор.

Опозиционният Съюз на зелените и фермерите, коалиция от консервативни групи, тясно обвързани към Айварс Лембергс, дългогодишният кмет на Вентспилс, който беше подложен в листата със наказания на Съединени американски щати за хипотетична корупция през 2019 година, е на второ място с 13%.

Под гаранция от 100 000 евро от февруари, до момента в който апелира присъда за корупция от 2021 година, 69-годишният Лембергс сподели през 2014 година, че базирането на войски на НАТО в Латвия е еднакво на окупация.

Председателят на партията Арманд Краузе обаче съобщи пред организацията рано в неделя, че партията му ще поддържа твърдата позиция на Каринс против Русия, като сподели, че " считаме, че актуалната ни външна политика е доста вярна “.

Краузе съобщи, че думите на Лембергс са били пресилени от съперниците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР