Дясноцентристката Партия на реформите на министър-председателя на Естония Кая Калас

...
Дясноцентристката Партия на реформите на министър-председателя на Естония Кая Калас
Коментари Харесай

Партията на Кая Калас печели парламентарните избори в Естония

Дясноцентристката Партия на промените на министър-председателя на Естония Кая Калас печели с огромна преднина общите избори в неделя, получавайки 31,6% против 16% за крайнодясната ЕКРЕ, сочат резултатите след съвсем цялостното броене на гласовете, съобщи Агенция Франс Прес.

За да остане на власт, реформаторите още веднъж ще би трябвало да образуват коалиция с една или повече от партиите, които влязоха в 101-местния парламент на балтийската страна.

Партията на центъра си обезпечи 14,7% от гласовете, " Естония 200 " получи 13,5%, социалдемократите - 9,4%, а партията " Исамаа " (Отечество) - 8,3%.

" Това е доста по-добре, в сравнение с чакахме ", съобщи Калас пред кореспонденти. " Ние изключихме коалиция с ЕКРЕ и аз държа на думите си ".

Партията на Калас е дясноцентристка демократична партия, която се харесва на притежателите на компании и младите експерти.

Тя даде обещание да увеличи военните разноски до най-малко три % от Брутният вътрешен продукт, да облекчи налозите за бизнеса и желае да одобри закон, одобряващ еднополовите цивилен партньорства.

В неотдавнашно изявление за Агенция Франс Прес Калас съобщи: " Ние поддържаме една отворена, другарска, западно насочена, европейска, умна страна. Най-големият ми съперник счита, че не би трябвало да оказваме помощ на Украйна, не би трябвало да я поддържаме, а би трябвало да преследваме единствено личния си интерес ", сподели тя, визирайки крайнодясната ЕКРЕ.

Страната с население от 1,3 млн. души, която граничи с Русия и е член на Европейския съюз и НАТО, през миналата година оглави интернационалните апели за повече военна помощ, която да помогне на Украйна да отблъсне нашествието на Москва.

Военната помощ на Естония за Украйна възлиза на повече от един % от Брутният вътрешен продукт - най-големият принос на която и да е страна спрямо размера на нейната стопанска система.

Говорейки за помощта за Украйна, Калас съобщи през вчерашния ден: " Мисля, че при такава безапелационна победа това няма да се промени ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР