Дясноцентристката Нова демокрация ще има мнозинство в 300-членния гръцки парламент,

...
Дясноцентристката Нова демокрация ще има мнозинство в 300-членния гръцки парламент,
Коментари Харесай

Гръцките десни се върнаха на власт с обещания за инвестиции и добри работни места

Дясноцентристката " Нова народна власт " ще има болшинство в 300-членния гръцки парламент, откакто завоюва близо 40% от гласовете на изборите през вчерашния ден. Това демонстрират формалните резултати, представени от организация " Ройтерс ". Това се дължи на полупропорционалната система, която дава на спечелилия в изборите 50 спомагателни места.

Първите обещания на бъдещия министър председател Кириакос Мицотакис бяха за повече вложения и по-малко налози, след години на бюджетни ограничавания поради избавителните проекти от кредитори.

" Обещавам по-малко налози, доста вложения за положителни и нови работни места, и растеж, който ще донесе по-добри заплати и по-високи пенсии в една ефикасна страна ", сподели той в телевизионно послание.

Управляващата до момента " Сириза " взе към 31.6%. " Приемаме присъдата на народа с високо вдигната глава ", съобщи досегашният министър председател Алексис Ципрас. " За да докараме Гърция, където е тя в този момент, взехме сложни решения с висока политическа цена. "

Ципрас се качи на власт през 2015г., в пика на финансовата рецесия. Макар в началото да обещаваще, че ще се противи на по-големи бюджетни ограничавания, в последна сметка той бе заставен да подпише ново избавително съглашение месеци по-късно. Вчерашните избори бяха първите, откакто Гърция излезе от избавителните стратегии.

51-годишният Мицотакис поведе " Нова народна власт " през 2016 година Макар той самият да е одобряван за либерал, в партията му има претенденти и с по-десни възгледи. (Повече за възхода му към властта четете тук.)

" Икономиката е главната причина за този резултат ", разяснява анализаторът Теодор Колумбис. " Хората не видяха усъвършенстване за последните четири години и половина. Напротив – заплатите и пенсиите понижиха. "
Въпросът в този момент е кои ще оглавят основните министерства – финансовото, това на енергетиката, развиването и външните работи. По време на акцията Мицотакис не разясняваше кого би избрал.

Той ще постави клетва през днешния ден по обяд, кабинетът му ще бъде разгласен по-късно денем и би трябвало да встъпи в служба на следващия ден, прецизира " Юронюз ".

Мицотакис ще наследи стопанска система, която пораства умерено – с 1.3% годишно в първото тримесечение, и държавни финанси, които не съблюдават поставените от кредиторите условия. Гръцката национална банка планува, че страната няма да реализира условия бюджетен остатък от 3.5% Брутният вътрешен продукт (с изключение на заемите).

По традиция през септември Мицотакис ще изнесе тирада в Солун, в която би трябвало да заключи проекта си за бюджета през идната година - тя ще бъде първият сериозен тест за ръководството му.

На трето място във вота е образуваното през март предходната година Движение за смяна (KINAL), включващо партии като лявата ПАСОК, в миналото главен конкурент на " Нова народна власт ", само че с по-слаба поддръжка, в сравнение с съгласно екзит пола - към 8% (очакваха се сред 22 и 19 на сто) и комунистите (ККЕ) с над 5.3%, също под предстоящото (19-16 на сто).

В Народното събрание влиза и националистическата и проруска " Гръцко решение ". Тя взе важен дял от гласоподавателите на неонацистката " Златна зора ", която към този момент наподобява, че няма да успее да премине 3-процентната преграда. Новата партия MeRA25, основана от някогашния финансов министър Янис Варуфакис, също прескача прага.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР