Дясноцентристката коалиция, оглавявана от националистическата партия Лига на вицепремиера и

...
Дясноцентристката коалиция, оглавявана от националистическата партия Лига на вицепремиера и
Коментари Харесай

Крайнодясната Лига на Салвини спечели дългогодишни крепости на левицата

Дясноцентристката коалиция, ръководена от националистическата партия " Лига " на вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, завоюва още седем града в локалните избори през вчерашния ден, в това число замъци на левицата , които избраха първия си десен кмет от повече от половин век, оповестяват италианските медии.

Във втория тур на изборите в град Ферара десницата печели за първи път от 1950 година, до момента в който във Форли завърши 50-годишно ръководство на левицата . И двата града се намират в административния район Емилия-Романя, сърцето на обичайния " червен пояс " от гласоподаватели на левицата в цялата централна част на Северна Италия, който сподели фрапантна ерозия в неотдавнашните избори.

Салвини назова успехите " забележителни ". Те идват след триумфалните европейски избори преди две седмици, в които неговата партия завоюва повече от една трета от гласовете.
 Крайнодясната партия
Крайнодясната партия " Лига " на Салвини е водеща политическа мощ в Италия

Движение " Пет звезди " се бори за второто място с лявоцентристката Демократическа партия

Като цяло, неговата коалиция, която включва и дясноцентристката партия " Форца Италия " на Силвио Берлускони и крайнодясната " Италиански братя ", добави още седем провинциални столици след вчерашните избори, в това число Павия и Биела на север, Пескара в централната част на Италия и Вибо Валентия в южната част на страната.

Заедно с първия тур на изборите преди две седмици, това дясноцентристката коалиция взе властта в 12 обитаеми места .

В същото време левицата завоюва 14 места , взимайки Ровиго във Венето от десницата, и Ливорно в Тоскана от антисистемното Движение " Пет звезди ", само че загуби шестима кметове . По-голямата част от нейните победи бяха в места, където общинските препоръки към този момент са следени от левицата, в това число Флоренция, Бари, Прато и Реджо Емилия.

" Големи победи и огромни придобивки ", разяснява ръководителят лявата Демократическа партия Никола Цингарети, който управлява лявата съпротива в Италия.

" Има опция на Салвини и това е нов ляв център. А това е единствено началото ", акцентира Цингарети.

Движение " Пет звезди ", което на централно равнище ръководи в коалиция с " Лига ", само че взе участие в локалните избори против хората на Салвини, завоюва единствената провинциална столица, където то към момента беше в конкуренцията, след пагубното си показване в първия тур: Кампобасо в района Молизе.

Общо 136 града и градчета гласоподаваха във втория тур в неделя, от 3 778, които взеха присъединяване в първия тур на 26 май. Никой от двата най-големи италиански града - Рим и Милано, не взе участие в изборите, следвайки различен избирателен график, съгласно който те ще избират кмет през 2021 година

Избирателната интензивност беше по-ниска с към 16 %: 52,1 % от гласоподавателите са излезли за втория тур, спрямо 68,2 на 100 в първия тур.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР