Дясното националистическо правителство на Унгария внесе в парламента предизвикалия остри

...
Дясното националистическо правителство на Унгария внесе в парламента предизвикалия остри
Коментари Харесай

Орбан иска да контролира и театрите

Дясното националистическо държавно управление на Унгария внесе в Народното събрание провокиралия остри рецензии законопроект, който планува по-строг и централизиран надзор над театрите и театралната активност в страната, оповестиха международните организации.

Той планува основаване на Национален културен съвет за " централизирано стратегическо ръководство на културните браншове " от държавното управление. Още плановите версии на документа провокираха внезапни митинги както от страна на актьорите, критиците и работещите в театралната сфера, по този начин и от публиката, които виждат в него опасност за артистичната независимост.

Правителството на премиера Виктор Орбан желае да прокара законопроекта по бързата процедура, без основни диспути, още тази седмица. Това провокира протестиращите да провеждат незабавна социална петиция, призоваваща депутатите да го отхвърлят.

Само до понеделник следобяд тя събра 47 700 подписа. Във Facebook се появи видео, в което някои от водещите маджарски артисти и театрални шефове споделиха, че документът припомня за комунистическата епоха, когато страната контролираше съвсем всички аспекти на националния живот.

В петицията се показва, че държавното управление желае да постави ръка върху националните културни фондове, да назначава свои шефове на финансираните от страната театри, употребявайки тези средства като лост за въздействие, и да спре финансирането на самостоятелните театри, като по този начин " ги осъжда на гибел ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР