Дясната ръка на премиера коментира министерските оставки.Премиерът няма да бърза

...
Дясната ръка на премиера коментира министерските оставки.Премиерът няма да бърза
Коментари Харесай

Бориславова: Кирил Петков няма да бърза да внася оставките на министрите на ИТН в парламента

Дясната ръка на премиера разяснява министерските оставки.

Премиерът няма да бърза с внасянето на оставките на четиримата министри от Има Такъв Народ за гласоподаване в Народното събрание, стана ясно от изявление на Лена Бориславова, шеф на кабинета на Кирил Петков, за .

" До момента е налице оставката единствено на Гроздан Караджов. Няма законово условие по кое време министър председателят би трябвало да внесе оставките за гласоподаване в Народно събрание ", добавя тя.

Бориславова изяснява, че целите сега са да се приемат актуализацията на бюджета, измененията в Закона за енергетиката за компенсациите, на които бизнесът разчита, както и законопроектът за новата антикорупционна комисия. 

Тя разказва по какъв начин Има Такъв Народ са саботирали правосъдната промяна с отхвърли си да одобряват формулата за ръководство на КПКОНПИ с концепцията партиите в обединението да могат да блокират дейностите на комисията.  Бориславова подчертава, че от промяната в КПКОНПИ зависи по кое време България ще получи парите по Плана за възобновяване и резистентност. Както е известно, би трябвало да бъдат направени промени в 22 закона, с цел да получи България парите. 

Що се отнася до 8 юни, когато министрите от Има Такъв Народ напуснаха съвещанието на Министерски съвет, Бориславова твърди, че проектобюджетът е минал съгласувателна процедура през всички министерства.  " И депутатите, и министрите на Има Такъв Народ - множеството от тях, го съгласуваха без нито една забележка. Вечерта преди съвещанието на Министерския съвет звъннах на господин Станислав Балабанов да го запитвам да чакаме ли някакви изненади от тях в зала. Защото всичко се случва, а този план е извънредно значим. И не би трябвало да позволяваме да става пленник на някакви егоцентрични или други подбуди. Бе ми отговорено: Няма да има проблем. И по-късно нещо се случи и някой реши, че би трябвало да започва този развой ", споделя Бориславова. 

Тя подчертава и върху затварянето на скандалната лаборатория на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", за която се оказа, че не е работила на процедура години наред, само че е събирала такси, които не е отчитала в бюджета. 

" Знаете за проблема с Капитан Андреево и огромните злоупотреби, осъществявани там. След като разбихме тази скица, се случиха три неща. Първо, в хазната започнаха да постъпват доходи, които 10 година са били отклонявани. На второ място, хората, които се заеха с осветляване на корупцията - шефът на БАБХ Христо Даскалов, зам.-министър Иван Христанов и наши депутати, започнаха да получават закани. На чуването на Христо Даскалов в Народното събрание депутатите от Има Такъв Народ желаеха неговата оставка от БАБХ, тъй като е разрушил схемата на “Капитан Андреево ”. Те не желаеха да знаят какво се случва, какво е открито, какви са били загубите и какво още би трябвало да се направи. Те желаеха оставката на Христо Даскалов поради закъснение на трафика през пункта за два дни ", споделя Бориславова. 

От своя страна министърът на транспорта Николай Събев заяви тази заран пред Нова тв, че  Слави Трифонов е политическа кукла, която не взема независимо решения.  Запитан чия „ политическа кукла ”, Събев отговори: „ На хора, които имат интерес да запазят обстановката в България такава, каквато е държана от 30 години ”. 

Според него от Има Такъв Народ станали нервни още, когато не е бил определен началник на Българска народна банка. А по-късно и за решението за еврозоната. „ Когато взехме решение да влезем в еврозоната, още веднъж имаше овакантяване на четиримата министри от Министерски съвет. Станаха доста нервни и започнахме да си задаваме въпроса какво се случва ”, заяви Събев. Всъщност четиримата не напуснаха тогава, а гласоподаваха срещу дружно с Българска социалистическа партия, написа Novini.bg. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР