Дясната партия Италиански братя“ на Джорджия Мелони води на проведените

...
Дясната партия Италиански братя“ на Джорджия Мелони води на проведените
Коментари Харесай

Десните с решителна победа на изборите в Италия, Джорджия Мелони се готви да е премиер

Дясната партия " Италиански братя “ на Джорджия Мелони води на извършените в неделя общи избори в Италия, събирайки към 24,6% от гласовете съгласно предварителното броене, оповестено от телевизионния канал Rai News 24 .

Нейният съюз, който включва също Лигата на Матео Салвини и Форца Италия на Силвио Берлускони, завоюва към 43% от гласовете, съгласно прогнозите на публичната телевизия. Това ще даде на блока минимум 114 места в Сената, където са нужни 104 гласа за болшинство.

Според резултатите от обработката на 5% от бюлетините партията на Мелони печели 26% в горната камара (Сената) и 27% в долната камара. Така “Италиански братя “ е партията с най-вече гласове, а Мелони получава действителен късмет да стане първата жена министър председател в Италия. На второ място е нейният главен противник - Демократическата партия, която набира към 19,4%, следвана от " Движение 5 звезди “ с 16,5%. Партиите Лига и Форца Италия, които са част от дясноцентристката коалиция с " Братята “, печелят по към 8%.

Десноцентристите ще получат съвсем два пъти повече места в италианския Сенат от лявоцентристите, водени от Демократическата партия (42,2% против 26,4%).

В същото време е записана рекордно ниска изборна интензивност. По обновени данни в актуалните избори са взели участие 63,81%, което е с 9% по-малко от предходните избори преди пет години, съобщи вътрешният министър Лучана Ламоргезе.

" Не сме си свършили работата “, сподели Мелони на последователите в дребните часове на понеделник в трезва тирада в хотел в центъра на Рим. " Това е насочна точка. И на следващия ден ще би трябвало да покажем какво костваме “.

След като излязат окончателните резултати, идната стъпка в конституционния развой ще докара до съвещания на президента Серджо Матарела с партийните водачи, преди съвсем несъмнено да номинира Мелони за сформиране на идващото държавно управление. Този развой може да продължи седмици. Новият парламент, който беше понижен до 200 сенатори и 400 депутати от долната камара, ще се събере за първи път на 13 октомври.

Мелони влезе в политиката като крайнодесен деятел през 90-те години и акцията й към момента е белязана от гневни офанзиви против Европейския съюз, имигрантите и ЛГБТК групите. Но тя също по този начин се опита да увери гласоподавателите и вложителите, че ще държи под надзор големия дълг на Италия и няма да слага под подозрение външните съюзи на страната или поддръжката за Украйна.

" Въпросът е дали те ще се отклонят от проекта за промени на Драги, което ще повлияе дали парите ще продължат да изтичат от Европейски Съюз “, показва Джефри Ю, старши валутен пълководец в Bank of New York Mellon в Лондон.

Мелони евентуално ще се опита да анулира някои от промените, които Драги вкара в опит да подтиква растежа. Търсенето на обилни проверки може да изложи на риск проект за разноски за към 200 милиарда евро средства за възобновяване от пандемия от Европейския съюз.

Резултатът бележи огромен напредък за групата на Мелони, " Италиански братя “. Партията получи над 25% от гласовете спрямо 4% на последните избори през 2018 година

Демократическата партия на Енрико Лета, главният конкурент на Мелони в акцията, се подреди на второ място с 19% от гласовете и се чака да води опозицията. Движението Пет звезди на Джузепе Конте, настроено против властта, записва късен скок до към 16% и евентуално ще бъде друга значима мощ в опозицията.

" Няма да мине доста време, преди държавното управление да бъде подложено на тестване от вътрешни напрежения “, отбелязва Джорджия Серугети, професор по политика в Миланския университет. " Слабата поддръжка за Лигата не беше предстояща. Трябва да се подготвим за държавно управление, водено от Мелони, само че с висока степен на вътрешни разтърсвания “.

По време на акцията Салвини зае по-агресивна линия за увеличение на заемите, с цел да помогне на италианците да преминат през енергийната рецесия, и сложи под въпрос успеваемостта на глобите против Русия.

В речта си в предизборната нощ Мелони благодари както на него, по този начин и на Берлускони за тяхната поддръжка и духа, в който водеха акцията, до момента в който отдаваше респект на своя екип.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР