Дясната опозиция печели на втория кръг на изборите за сенатори

...
Дясната опозиция печели на втория кръг на изборите за сенатори
Коментари Харесай

Дясната опозиция победи на изборите за горна камара на чешкия парламент

Дясната съпротива печели на втория кръг на изборите за сенатори в Чехия, на които бяха заложени една трета от местата в горната камара на Народното събрание, съобщи ТАСС.

Управляващите партии "Действие на недоволните жители 2011 " (АНО) и Чешка социалдемократическа партия (ЧСДП) претърпяха проваляне, откакто гласоподавателите дадоха най-голяма поддръжка на опозиционните десни придвижвания "Кметове и самостоятелни " (СТАН) и

Гражданска демократическа партия, учредена от някогашния президент Вацлав Клаус.

На изборите трябваше да бъде несъмнено кои от 236-те претенденти ще заемат 27-те (от общо 81) открити места в чешкия Сенат. На първия тур на изборите преди седмица бяха определени единствено двама десни политици, които съумяха да съберат по над 50 на 100 от гласовете.

По данните на Чешкото статистическо ръководство след преброяването на 99,91 на 100 от гласовете на гласоподавателите Гражданската демократическа партия е безспорен водач. 10 нейни представители влизат в горната камара на Народното събрание, с което нейната парламентарна група доближава 16 сенатори. Групата на партията СТАН получава петима нови членове. С общо 17 сенатори тя ще се окаже най-голямата в горната камара и ще може да назначи собствен представител за ръководител на Сената.

АНО и ЧСДП завоюваха единствено по едно сенаторско място и ще разполагат единствено с 20 места в Сената. Комунистическата партия на Чехия и Моравия не получи нито едно място и за първи път от 1996 година няма да има свои представители в горната камара на Народното събрание.

Избирателната интензивност на втория кръг беше 16,49 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР