Дясна ръка на Мишустин става Белоусов, кадри на столичния кмет

...
Дясна ръка на Мишустин става Белоусов, кадри на столичния кмет
Коментари Харесай

Новият руски кабинет: по-малко от същото

Дясна ръка на Мишустин става Белоусов, фрагменти на столичния кмет пълнят министерства    Икономическият екип остава с две промени, общественият - чисто нов  
Оборотите, с които се правят промени в Русия след речта на президент Владимир Путин, не се смаляват, а в противен случай. Само за седмица Русия към този момент е с нов министър председател, който за половин ден стикова програмата си с целия набор от партии в Народното събрание. В същото време предшественикът му стремително обикаляше телевизионните студиа, с цел да даде поддръжка на Путин за новата линия. Колелото на смяната се завъртя с бързо образуваната работна група, която непрекъснато написа промени в конституцията, ускори се с новия основен прокурор, който въпреки да е много по-млад от досегашния, е не по-малко упорит. И най-сетне търкулна нов състав на министрите, който изненада единствено мнозина.  

Ключови министри остават

Повечето министри от бившето държавно управление на Дмитрий Медведев резервират своите постове, а промяната е най-вече в сферите, на които Путин светна алената лампа в речта си - стопански напредък, развиване, обучение, опазване на здравето, обществена активност и просвета.  
Макар изявлението на Путин да съдържаше упрека, че вицепремиерите са доста, в новото държавно управление те са 9, единствено делата на Северен Кавказ към този момент са още една грижа на Министерството на икономическото развиване. А като отплата това ведомство към този момент няма да дава отговор за Федералната организация за ръководство на собствеността. Тя минава на непосредствено послушание на финансовия министър.

Новият втори

Най-голям е ползата към новия първи заместител на Мишустин. Андрей Белоусов беше индивидът, който предвижда три години по-рано финансовата рецесия през 2008 година и си завоюва доверието измежду финансовите среди. Избягваше обществените изяви като асистент на президента по икономическите въпроси до лятото на 2018 година. Тогава обаче си навлече гнева на огромния бизнес, като изиска в допълнение облагане на металургичната, химическа и нефтопреработваща промишлености, които осъществиха спомагателни облаги поради удобната пазарна обстановка. Идеята му беше по този метод да изпълни хазната с 500 милиарда рубли годишно, само че мощният публичен отпор замрази предлагането, а Белоусов още веднъж отиде на сянка. Сега всички чакат по какъв начин ще светне прожектора към себе си.
Другата основна промяна - на шефа на държавната администрация, също е много показателна. Дмитрий Григоренко, който до момента бе зам.-шеф на данъчните, тоест на Мишустин, сменя съученика на Медведев - Константин Чуйченко. Последният обаче не излиза от кабинета, а става министър на правораздаването.

Москва - ковачница на фрагменти

В новата икономическа политика влиза и по-добра инфраструктура. Затова и вицепремиерът, който ще я следи, е чисто нов - Марат Хуснуллин, който сменя Виталий Мутко - провалил се и като състезателен министър, и като вице. Новото лице идва с триумфите си в Татарстан, само че най-много с рекомендациите на досегашния си началник - столичния кмет Сергей Собянин, съгласно който Марат е съкратил разноските в локалния бюджет с 20 % и е понижил цените при държавните поръчки с 9 %. От кметската квота е и министърът, който би трябвало да организира промяната -Максим Решетников. Той ще дава отговор за икономическото развиване, само че мястото на Орешков. Министър на обичаната на Путин цифровизация става Максут Шадаев, който допреди година оглавяваше същото министерство на Москва, а по-късно стана вицепрезидент на Ростелеком.
В новия стопански екип резервират постовете си строителният министър Владимир Якушев и транспортният - Евгений Дитрих.

Без проблем за смесената ни комисия

Двамата значими за България съветски министри също опазиха местата си. Александр Новак остава министър на енергетиката, Денис Мантуров - на индустрията и търговията, който с изключение на всичко друго е и съпредседател на смесената българо-руска комисия.
Селското стопанство остава да се управлява от Дмитрий Патрушев, прочут дълготраен банкер, като вицепремиерът му Алексей Гордеев даже отпадна от новия лист.
Най-голямата смяна в икономическия екип на новия кабинета е някогашният първи вицепремиер, който в този момент резервира единствено поста си на финансов министър - Антон Силуанов. Според Bloomberg снемането му от вицепремиерския пост е поради предстоящо нарастване на държавните разноски. Той от 9 години е с желязна известност на покровител на строга бюджетна дисциплинираност.
На неговия декор, новоназначената вице Абрамченко, която нашумя с несъответстващи назначения до момента, е мъчно да се каже до каква степен ще се впише в екипа.

Тотална смяна в обществения бранш

За разлика от икономическия, общественият отбор на новия кабинет е чисто нов. С едно изключение -вицепремиерката, която го следи от 8 години.
МинистЪр на образованието става Сергей Кравцов, който заменя Олга Василева, известна с консервативните си възгледи и нереализирала фантазията на Путин за модерни младежи.
Министър на науката и висшето обучение е ректорът на Тюменския университет и народен представител Валери Фалков, а с прясното му предопределение пристигна и още една служба - член на работната група по смяна на Конституцията.
Обещанията за по-високи заплати и детски ще зависят от новия министър на труда Антон Котяков, неслучайно доскорошен зам. финансов министър.

Червена лампа за просвета и спорт

Министър на опазването на здравето към този момент е Михаил Мурашко, до момента е началник на надзорния орган в Русия. Той заема мястото на Вероника Скворцова, която си отива със серия от кавги с жизненоважни медикаменти.
Министър на културата Олга Любимова сменя Владимир Медински, който напуща поста на фона на най-сериозния спад в гледаемостта на съветски филми. А новият министър на спорта е и президент на Международната федерация на спорта за студенти. Той заменя фехтовача Павел Колобков, който си отива с най-големия скандал в съветската спортна история - допинговия скандал и затворените порти за съветските първенци на олимпиадата.

Похвали за ветераните по сигурността

В сферата на вътрешните работи няма смяна - Владимир Колокольцев продължава. Остава и министърът на защитата Сергей Шойгу. Все отново, той е измежду най-близките на Путин - дружно ловят риба, дружно честват.
Вечният Сергей Лавров остава най-дългогодишният член на кабинета. Той е отпред на външните работи към този момент 16 години, само че по социологически проучвания държи един от най-високите рейтинги. 69-годишният министър към този момент е подсказал импровизирано, че с наслада би напуснал поста, само че се оплакал, че още не го пускат. Не го пуснаха и този път, както се оказа в новия лист на кабинета.
В който, за разлика от България, продължава и похвали и екоминистъра Дмитрий Кобилкин.
Колко бързо новите попълнения ще завъртят колелото на промяната Путин, следва да забележим. Отсега може да се каже единствено това, че кабинетът наподобява по-малко, само че от същото.
Запазва ли властта Путин след 2024 година
Finanical Times разказа сюжетите, при които Владимир Путин ще остане на власт след изтичащия му финален мандат през 2024 година.
Според един от сюжетите съветският водач още веднъж ще заеме поста министър председател. Същото по този начин има опция да оглави Държавния съвет, чиито пълномощия в този момент се уголемяват, а след това може да е органът, който ще диктува дейностите на държавното управление. Също по този начин Путин може и да оглави партията, която управлява Народното събрание и напълно да въздейства на политиката. На Путин му е необходим съответен механизъм за властта, който да употребява, твърди източник, непосредствен до Кремъл. Не му се желае да бъде старейшина, който командва, само че единствено въз основа на насъбрания престиж. Сега той има няколко години, с цел да реши каква ще е организацията на преходния интервал. Според един шеф на огромна съветска компания, Путин просто разчиства игровото поле, с цел да дефинира бъдещия модел на властта в Русия. Той държеше козовете си в загадка, тъй че в този момент има няколко разновидността за избор, много време за подготовка и нито един явен правоприемник.
Направи по този начин, че на никого от мощните играчи в Кремъл, които се смятаха за наследници, Путин не даде никакво преимущество, сподели източникът пред британското издание.
Реформата, която Путин дава обещание, цели да смекчи публичното неодобрение за социално-икономическата обстановка в страната. Според прочут съветски политолог промяната на премиера няма да повлияе на нищо значително, тъй като новият министър-председател ще бъде техническа фигура, а в реалност изпълнителната власт и силовите структури са в ръцете на Путин.
Дойде времето за промяна на Медведев, тъй като е нужна енергична фигура, която да извърши непопулярни решения, твърди източник, непосредствен до Кремъл, пред Financial Times. Независимо че новият пост на Медведев бе показан като покачване, в действителност той разрешава единствено да се запази политическото бъдеще на досегашния министър председател.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР