Дядо Коледа - симпатичният, белобрад старец, който носи подаръци на

...
Дядо Коледа - симпатичният, белобрад старец, който носи подаръци на
Коментари Харесай

Как Coca-Cola създаде Дядо Коледа такъв, какъвто го познаваме днес?

Дядо Коледа - симпатичният, белобрад дъртак, който носи дарове на децата по света на 25-ти декември, не постоянно е изглеждал по този начин, както го познаваме през днешния ден.

Той има доста лица, а първото от тях е това на христианския Свети Никола, живял сред III и IV век в днешна Кападокия. Последният е свещеник, който подарява цялото си благосъстояние на бедните. Така в негова чест става известно хората да си разменят дарове. Векове по-късно в Холандия името му Sint Nicolaas е кратко на Sinterklaas по-късно през 70-те години на VIII век в Щатите от него се ражда познатото и в този момент Santa Claus.

В началото на идващия век за първи път се появява обликът на Дядо Коледа подобен, какъвто го познаваме и през днешния ден. Въпреки че той е основан от илюстраторът Томас Наст за популяризирането му в целия свят оказва помощ американската компания Coca-Cola.

Всъщност Наст го рисува за първи път през 1862 година за Harper " s Weekly в разгара на гражданската война в Съединени американски щати. Илюстраторът продължава да трансформира визията си за Дядо Коледа през идващите три десетилетия, до момента в който най-сетне го рисува като белобрад дъртак, облечен в червен костюм.

За първи път в този си тип той се появява на реклама на Coca-Cola през 20-те години на предишния век в списанието The Saturday Evening Post. Любопитно е да се означи, че различен американски производител на безалкохолни питиета - White Rock, твърди, че няколко години по-рано е сложил лика на Дядо Коледа на своя реклама. И по този начин е изпреварил Coca-Cola.

Все отново десетилетие по-късно идва същинската известност на облика. Тогава актьорът Фред Мизен рисува върху фасадата на магазин в Сент Луис Дядо Коледа, който пие кока-кола. Скоро по-късно същото изображение се появява в рекламите на компанията за коледния сезон през 1930 година.

Следващите повече от 30 години белобрадият дъртак стартира да набира все по-голяма известност с визията си, основана от Coca-Cola. Той е изобразяван като положителният дядо, който чете писмата на децата, а преди да ги посети си прави къса отмора, в която отпива от бутилка кока-кола.

Най-популярна става версията на облика, основана от Хадън Съндблум, през 1964 година. Той е и индивидът, който 30 години по-рано стартира да работи по визията на Дядо Коледа за Coca-Cola. Днес основаните от него картини могат да бъдат видени в едни от най-богатите музеи, в това число в Лувъра в Париж, в музея Роял Онтарио в Торонто, както и в Музея за просвета и промишленост в Чикаго.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР