Дядо им е смятан за най-богатия човек в Нацистка Германия,

...
Дядо им е смятан за най-богатия човек в Нацистка Германия,
Коментари Харесай

Призракът на нацисткото минало тегне над най-младите милиардери в света

Дядо им е считан за най-богатия човек в Нацистка Германия, откакто е построява оръжейна империя на гърба на рабски труд. Баща им е забъркан в един от най-големите политически кавги в следвоенна Германия и съвсем пропилява фамилното благосъстояние, споделя Bloomberg.

Все отново остава задоволително, с цел да могат 19-годишните Виктория-Каталина Флик и нейният брат-близнак Карл-Фридрих Флик да станат най-младите милиардери в света. Всеки от тях има по 1.8 милиарда $, съгласно Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Зад положението, дискретно ръководено от фамилната им фондация в Австрия, се крие тъмната история на една от най-богатите индустриални династии в Германия.

Следите на фамилното благосъстояние стигат до Фридрих Флик (на основната снимка), който прекарва 3 години в пандиза, откакто е наказан от Нюрнбергския арбитражен съд за военни закононарушения поради потреблението на рабски труд в производството на въоръжение за нацистите.

Той основава стоманена империя, която се разраства, завладявайки компании в окупираните от нацистите територии, както и в Германия посредством така наречен арианизации - отчуждаването и насилствената продажба на предприятия с еврейски притежатели.

Около 40 000 служащи може да са умряли, до момента в който работят за фирмите на Флик, съгласно изследване на предприятията му, функционирали по времето на нацизма, оповестено през 2008 година

 Родословното дърво на семейството Флик
Родословното дърво на семейството Флик

Предприемачът е освободен от пандиза през 1950 година, откакто висшият американски комисар за Германия издава противоречиви помилвания за немските индустриалци. Съединени американски щати и Англия му връщат парите и бизнес парцелите, в това число един арианизиран актив. Той продава бизнеса си с въглища и влага приходите в голям брой компании, в това число Daimler-Benz, като в последна сметка става най-големият акционер на автомобилния производител.

" Оставяйки настрани всички морални стандарти, Фридрих Флик имаше гениалната заложба да стане най-богатият човек в Германия - 2 пъти ", отбелязва Томас Рамге, създател на историята на семейство Флик.

Други немски бизнес династии, чието благосъстояние произлиза частично от нацистката ера, като Куант и Йоткер и даже някои членове на семейство Флик, дават компенсации под някаква форма поради потреблението на рабски труд. Фридрих Флик и най-малкият му наследник Фридрих Карл Флик, който става едноличен притежател на конгломерата, в никакъв случай не са го правили.

Индустриалецът поддържа тезата за невинността си, потвърждавайки, че няма нито правно, нито морално обвързване да заплати обезщетение. Синът " просто няма интелектуалната упоритост да се оправи със сложността на немската история и методът, по който фамилията му е забъркано в нея ", счита Рамге.

Точно този наследник поема юздите на фамилния бизнес след гибелта на татко си през 1972 година Той става едноличен притежател на тогавашния максимален частен едноличен конгломерат в Германия, откакто изкупува дяловете на трима членове на фамилията през 1975 година През същата година той продава и останалия арианизиран актив - доменните пещи в град Любек на американската US Steel Corp.

 Фридрих Карл Флик по време на чуването си в Бундестага на Западна Германия през 1984 година
Източник:

Фридрих Карл Флик по време на чуването си в Бундестага на Западна Германия през 1984 година

През 80-те години на предишния век Фридрих Карл е забъркан в тежък скандал с противозаконни дарения за политици, който води до оставките на немския министър на стопанската система и ръководителя на Народното събрание. Той твърди, че не знае за заплащанията и не е упрекнат. През 1987 година неговият непосредствен помощник е наказан за укриване на налози, само че се измъква с условна присъда и санкция.

В разгара на абсурда Фридрих Карл Флик продава бизнеса на Deutsche Bank за 5.36 милиарда немски марки (2.17 милиарда долара) през 1985 година, след което се отдръпва от публичния живот.

Почти 10 години по-късно той се реалокира да живее в Австрия, откъдето е третата му жена - Ингрид Рагер, която е с 32 години по-млада от него. Запознават се, до момента в който тя работи като рецепционистка в хотел в ски курорт. Фридрих Карл Флик умира през 2006 година, когато децата му - близнаците Виктория-Каталина и Карл-Фридрих са едвам на 7 години.

 Фридрих Карл и Ингрид Флик
Източник:

Фридрих Карл и Ингрид Флик

Той има " сигурна композиция от акции, облигации, недвижими парцели и какво ли още не ". Богаташът има още доста да остави на близнаците и на другите му 2 дъщери. Когато Флик умира, той завещава по 1 милиарда $ на всяко дете, съгласно Индекса на милиардерите на Bloomberg.

Днес благосъстоянието на близнаците е под надзора на фамилната фондация Flick Privatstiftung, ситуирана във Виена. Тя обаче отхвърля да разяснява положението на фамилията, а близнаците също не дават изявленията. Техните сестри - 50-годишната Александра Бутц и 44-годишната Елизабет декор Ауершперг-Брьонер също имат по 1.8 милиарда $.

" Тъй като сме еднофамилна фондация, не разкриваме никакви детайлности на външни лица ", споделя пред Bloomberg Щефан Вайзер.

 Най-богатият държател в Европа, чието положение не стопира да пораства
Най-богатият държател в Европа, чието положение не стопира да пораства

Ханс-Адам Втори е от славна династия и има изострен бизнес усет

Животът на близнаците е мощно конфиденциален: те нямат обществени фотоси. През 2017 година Карл-Фридрих печели районна младежка купа по фехтовка. За сестра му е известно прекомерно малко.

Майка им твърди, че се е пробвала детството им да бъде допустимо най-нормално.

" Те получават джобни пари от втори клас, подобаващи за възрастта, не повече от приятелите им. Така ще се научат по какъв начин да се оправят с парите и тяхната значителност. Искам те да не се разграничават от приятелите им ", изяснява Ингрид Флик пред австрийския вестник Kronen Zeitung през 2009 година

Тя отхвърля да получи кредитна карта от щерка си. " Децата би трябвало да научат, че не са нищо особено, а името Флик ги задължава ", споделя Ингрид пред немското списание Bunte.

Близнаците учат в социална гимназия в Южна Австрия, само че въпреки всичко израстват с привилегиите на благосъстоянието. Когато са на 13 години, те реалокират в личната си вила на територията на австрийския парцел на майка си. Резиденцията има дискотека, спортна площадка и тенис корт, открит от тенис легендата и някогашен номер 1 в света Илие Настасе, съгласно вестник Kleine Zeitung.

Управлението на парите им е поверено на трима изпълнителни шефове с десетилетен опит в ръководството на благосъстоянието, капиталовото банкиране и правните въпроси.

Инвестиционните цели на фамилната фондация наподобяват скромни. Целта на татко им Фридрих Карл Флик е 4% годишна възвръщаемост след налози, инфлация и разноски. " Звучи малко, нали? ", споделя той пред австрийското списание Trend през 1998 година

Но даже и след гибелта си той не може да избяга от неприятната популярност на фамилията. През 2008 година нарушители открадват ковчега с тленните му остатъци от мавзолея в град Велден, където е заровен, и желаят 6 млн. евро откуп. Полицията разкрива и залавя причинителите. Впоследствие останките му са открити в Унгария и наново заровени в Австрия.

" Най-накрая брачният партньор ми се връща вкъщи. Надеждата и страхът свършиха. Беше отговорено на молитвите ", признава Ингрид Флик пред списание Bunte.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР