Дядо Добри от Пловдив - така е известен Йордан Рангелов.

...
Дядо Добри от Пловдив - така е известен Йордан Рангелов.
Коментари Харесай

Невероятният автомобил на пловдивският дядо Добри

Дядо Добри от Пловдив - по този начин е прочут Йордан Рангелов. Автомобилът на поета, който в ерата на социализма е строял яхта в Поморие, е закотвен като монумент в Града под тепетата

"Молете се в храма и бързайте да вършиме положително! ", този апел насочва към хората Йордан Рангелов от Пловдив.

Чудакът Боголюбец, който е огромен обожател на класическата музика, подарил наскоро на махленски музикант своя брошура и споделил, че когато слуша старинна музика, се усеща по този начин, както в храма. Той недоволства против плесниците на ориста и приема всяко страдалчество като знак, че Господ го обича.



Дори когато поради късо съединяване преди две години изгорен домът му в фамозната къща с нимфите в центъра на Пловдив, поетът споделил, че се радва на божията берекет.

Сега на улица „ Христо Г. Данов” пред най-красивата постройка е закотвен като остарял транспортен съд автомобилът му. Брезентът върху него наподобява на протрито от вятъра корабно платно, а върху него гордо се вее надписът „ Бързайте да вършиме положително “ и избледняла фотография на белия ангел от Байлово - Дядо Добри.

На Коледа вехтият фиат на дядо Данчо наподобява на монумент на положителното, само че множеството от хората го отминават някак равнодушно. Приели са го може би като част от пейзажа.

"Нека хората да не се лъжат по земното, по краткотрайното, да се държат за Бог и да не се отклоняват по дявола... да вървят в храмовете и да се молят! " Тези мъдри слова на дядо Добри е изписал върху автомобила дядо Данчо.



На млади години той е имал фантазията да обиколи света. Пет години е строил дървената си яхта в Поморие, а след това, когато почнал да помъдрява, съжалил, че не е употребявал това време за духовно рационализиране.

Макар сходно на дядо Добри душата му да свети от непорочност, поетът от Пловдив назовава себе си „ многогрешният “ Йордан и не пропуща ден да отиде на черква, с цел да се помоли за избавление!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР