Двутактовият шум на "Трабант фест - Велико Търново - 2019"

...
Двутактовият шум на "Трабант фест - Велико Търново - 2019"
Коментари Харесай

Тунинговани Трабант-чета ще се фукат пред великотърновци за десети път

Двутактовият звук на "Трабант фест - Велико Търново - 2019 " още веднъж ще огласи старопрестолния град в съботния ден, оповестиха уредниците. Радостното е, че се усилва освен броя на участващите, само че и качеството на поддръжката на самите коли. За разлика от по-рано, когато е било много мъчно - не е имало задоволително елементи, в множеството случаи са приспособявани елементи от всевъзможни други марки. Неслучайно на първия фест е имало премия за най-занемарен автомобил.

Десетото му юбилейното издание ще събере хиляди фенове и десетки возила от известната по време на соца източногерманска автомобилна марка. На 16 март от 11 часа пред постройката на общината участниците ще показват своите "Трабант "-и, а в 12 часа ще стартира и самото автомобилно шествие по улиците на регионалния град, което ще приключи на паркинга под крепостта "Царевец ". Там пък ще се състои надпреварата за майсторско кормуване, излиза наяве от програмата на фестивала.

Една носталгия или техническо умеене връща спомените обратно във времето. Така е с множеството притежатели на "Трабант ". Това е марката, която бе най-широко употребяваната преди 1989 година и която и през днешния ден е в придвижване посредством желанието и напъните на доста българи.

Мераклиите са в много необятна възрастова рамка - от млади, които даже не са били родени, когато се произвеждаха и продаваха тези коли, до възрастни, които и в този момент го употребяват с носталгия - за част от тях това бе марката която можеха да си разрешат. В празничния "Трабант фест " се чакат коли от разнообразни краища на страната. А и постоянно автопаркът от соцвозила е доста разнороден - от началото и края на производството на "Трабант ", както и такива, които впечатляват със своя тунинг и външен тип.

Ивайло Антов, който самият има 85 трабанта, отбелязва, че всяка година феновете на двутактовите соц коли се усилват. Независимо, че производството им е спряно през 1991 година, към момента се намират младежи, които откриват забравени "Трабант "-и в фамилните гаражи и плевни, които пък предизвикат въображението на новите си притежатели. А хубавото е, че към този момент модифицираните и ремонтирани коли имат опция да създадат своя дебют на феста във Велико Търново.
През тази година търновският "Трабант клуб " ще показа реновиран трабант, създаден през 1987 година, който не е бил спиран от придвижване в продължение на повече от 30 години, благосъстоятелност на депутата Милен Михов.
Освен удоволствието от карането на този автомобил, членовете на търновския "Трабант клуб " от години колекционират и дребни модели на именития автомобил.
"Трабант фест-2019 " е част от програмата с предпразнични прояви, отдадени на празника на Велико Търново - 22 март.
Trabant (Трабант, в превод "Спътник ", цялостно име - Sachsenring Trabant) е марка малолитражни източногермански коли, създавани сред 1957 и 1991г. в автомобилния цех VEB "Sachsenring " в град Цвикау, през днешния ден четвъртият по величина град в провинция Саксония. "Трабант " бе един от знаците на Германска демократична република, а от конвейра са слезли над 3 млн. броя. Между тях е имало и пожарникарска, и полицейска версия.

Първият първообраз на автомобила - IFA P50 (познат от 1959 година и като Trabant 500), е пуснат през 1957 година в една нулева серия от 50 автомобила и разполага с мотор с мощ 18 к.с. Най-популярният модел е Trabant 601, който разполага с двуцилиндров бензинов двутактов мотор с мощ 19 kW (26 к.с.), и оптималната скорост 100 km/h. Купето е направено от композитния материал "дуропласт " - фенолформалдехидна смола, армирана с памучни фибри. Методът на произвеждане на Trabant, който е извънредно сложен, остава неизменен през тридесетте години от производството му. Различните модели на автомобила тежат сред 600 и 700 кг. Trabant 601 е създаван близо 20 години с минимални усъвършенствания (нови колани, електронно запалване, възглавнички за врата и др.). Автомобилът всеобщо навлиза и в армията на Германска демократична република. Trabant дружно с Wartburg образуват над 50% от износа на страната. През 1990 година стартира производството на 4-тактов Trabant с мотор на Volkswagen, който купува завода - VW 1100 cm³ (от Volkswagwn Polo) с 41 к.с. мощ и оптималната скорост 130 km/h. След рухването на социализма Trabant остава като знак на онази ера.

<!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР