Двустранното сътрудничество, стабилните икономически отношения и възможностите за задълбочаванета им

...
Двустранното сътрудничество, стабилните икономически отношения и възможностите за задълбочаванета им
Коментари Харесай

Има перспективи за увеличаване на българския износ за Китай

Двустранното съдействие, постоянните стопански връзки и опциите за задълбочаванета им са разискали вицепрезидентът Илияна Йотова и новият дипломат на Китайската национална република у нас Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн, оповестиха от прессекретариата на президента. Тази година България и Китай означават 70 години от установяването на дипломатическите си връзки.

Китайската страна високо цени ролята на България във формата "16+1 ", както и в връзките Европейски съюз - Китай, е отбелязал дипломатът.

На срещата са били разисквани вероятностите пред китайските вложения в България. Посланик Дун Сяодзюн е отбелязал засиления интерес на китайски компании към нашата страна, която през миналата година е била посетена от над 300 бизнес делегации. Общо бе мнението, че е нужен тласък за постигането на действителни резултати. "България разполага с доста неповторими артикули като розовото масло и виновността. Българското кисело мляко е доста известно в Китай. Има вероятности за увеличение на българския експорт ", е отбелязал китайският дипломат.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е изтъкнала смисъла на културната дипломация в двустранните връзки и нуждата от задълбочаване на културния продан. Дун Сяодзюн е благодарил за поддръжката на българската страна за сполучливото действие на Институт "Конфуций " у нас и е споделил усещането си от огромния интерес на българите към проучването на китайски език.

Двустранните стопански връзки се задълбочават през последните години. През 2011-а търговията прескочи кота един милиард, а през последните две години дори е над два милиарда.

През 2018 година двустранният стокообмен се равнява на 2.439 млрд.щ.д. при 2.006 милиарда през 2017-а. Българският експорт е на стойност 881.5 млн. щ.д. (увеличение от 15.5%), а вносът на китайски артикули у нас е за 1558 милиарда щ.д. (+25.3%). Салдото през годините разумно е негативно за България.

Има капацитет и интерес за разширение на българския експорт за Китай със селскостопански артикули и храни, вино, минерална вода, етерични масла и козметични артикули от тях.

В съдействието си с Китай българската страна се стреми към привличане на съществени китайски вложения в браншове, в които страната ни има обичайни преимущества и такива, които обезпечават висока добавена стойност и нараснала конкурентоспособност на стопанската система - машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, осведомителни и информационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова индустрия.

През предходната година (между 5 и 8 юли) ръководителят на Държавния съвет на Китай господин Ли Къцян бе на посещаване в България, съчетано с провеждането в София на Седмата среща на държавните ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай (Среща на върха "16+1 "). Посещението на китайския министър председател тогава способства за активизиране на връзките с Китай, в това число за договаряне на редица значими съглашения. Подписани бяха редица двустранни съглашения, в това число: за съдействие в региона на МСП, за съдействие в региона на науката и технологиите, за финансово съдействие сред банките за развиване, за взаимно създаване и ръководство на индустриални зони, за прилагане на разплащателните карти на "Юнион Пей " в България, за експорт на българско вино, за експорт на розово масло и козметика, за създаване на нова централа за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила и други.

Министерството на стопанската система и ИАНМСП проведоха тогава огромен бизнес конгрес с присъединяване на над 1000 представители на бизнеса от България, Китай и Централна и Източна Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР