Двустранното сътрудничество и възможностите за неговото задълбочаване обсъдиха на среща

...
Двустранното сътрудничество и възможностите за неговото задълбочаване обсъдиха на среща
Коментари Харесай

Двустранното сътрудничество обсъдиха вицепрезидентът Илияна Йотова и новият китайски посланик в България

Двустранното съдействие и опциите за неговото задълбочаване разискаха на среща на „ Дондуков “ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият дипломат на Китайската национална република в България Негово Превъзходителство Дун Сяодзюн. По време на диалога бяха изтъкнати постоянните двустранни контакти, градени на основата на взаимно почитание и поддръжка. Тази година България и Китай означават 70 години от установяването на дипломатическите си връзки.

Китайската страна високо цени ролята на България във формата „ 16+1 “, както и в връзките Европейски съюз – Китай. Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази вяра, че в идващия мандат на европейските институции разговорът Европейски Съюз – Китай ще бъде по-ефективен.

На срещата бяха разисквани вероятностите пред китайските вложения в България. Посланик Дун Сяодзюн означи засиления интерес на китайски компании към нашата страна, която през миналата година е била посетена от над 300 бизнес делегации. Общо бе мнението, че е нужен тласък за постигането на действителни резултати.

„ България разполага с доста уникални  артикули като розовото масло и виновността. Българското кисело мляко е доста известно в Китай. Има вероятности за увеличение на българския експорт “, уточни китайският дипломат.

Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи смисъла на културната дипломация в двустранните връзки и нуждата от задълбочаване на културния продан. Дун Сяодзюн благодари за поддръжката на българската страна за сполучливото действие на Институт „ Конфуций “ и показа усещането си от огромния интерес на българите към проучването на китайски език.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР