Двустранното партньорство в енергийната сфера беше акцент в срещата на

Двустранното партньорство в енергийната сфера беше акцент в срещата на ...

Борисов и Захариева обсъдиха енергийната сфера с външния министър на Кипър.


Двустранното партньорство в енергийната сфера беше акцент в срещата на кипърския външен министър Никос Христодулидис с премиера Бойко Борисов и с вицепремиера Екатерина Захариева.

София

Реализацията на газовата връзка Гърция-България е от особено значение като входна структура за внос на газ от алтернативни източници за целия регион на Югоизточна Европа, бе посочено в рамките на разговорите. Интерконекторът Гърция-България ще свърже газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор и ще даде възможност за внос на газ от LNG терминала на Алексадруполис, Гърция и планирания Източносредиземноморски газопровод.
Екатерина Захариева -министър на външните работи: Проектите, които българското правителство работи с интерконектора с Гърция, с взимането на решението за участие на България в терминала в Алекснадруполис, с вашите газови находища и със споразумението, което беше подписано съвсем скоро между Кипър, Турция и Израел, наистина отварят много врати и възможности по отношение на енергийните доставки и сигурност и за България и за региона.Никос Христодулидис - министър на външните работи на Кипър: Създаването на механизъм за двустранното сътрудничество ще задълбочи отношенията ни.

Източник: bnt.bg