“Двустранният политически диалог между Република България и Кралство Саудитска Арабия

...
“Двустранният политически диалог между Република България и Кралство Саудитска Арабия
Коментари Харесай

Българският бизнес проявява интерес от участието в...

“Двустранният политически разговор сред Република България и Кралство Саудитска Арабия се развива все по-динамично. Точно преди година имах удоволствието да Ви посрещна в София и нашата среща даде подтик за голям брой разменени визити сред представители на разнообразни министерства, организации и икономически субекти. “ Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която беседва през днешния ден в Брюксел с Адел Ал-Джубейр, държавен министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия, предава Nova.

Вицепремиерът Захариева даде позитивна оценка на проектите за икономическа диверсификация на Кралство Саудитска Арабия. Тя означи, че българските компании са заинтригувани да вземат участие в осъществяването на нови инженерни и строителни планове в страната. Съществуват и благоприятни условия за съдействие в сферите на сигурността, енергетиката и селското стопанство.



" Смятаме, че новото посолство на България, което скоро би трябвало да бъде намерено в Рияд, ще способства доста за развиването на двустранното съдействие в областите от общ интерес ", акцентира министър Екатерина Захариева. В Рияд към този момент работят първите български дипломати, а до дни се чака да отпътува и първият ни ексклузивен и пълномощен дипломат в Кралството Димитър Абаджиев.

Процесът на структурни промени в Саудитска Арабия дава към този момент своите резултати, установяваха двамата министри. Паралелно с подобряването на икономическите индикатори, се работи и за даването на повече права на дамите, в това число посредством обезпечаването на повече благоприятни условия за професионална реализация.

Двамата първи дипломати разискаха още обстановката в Близкия изток, като се сплотиха към мнението, че насърчаването на политическия разговор и разбирателството в района са от първостепенно значение за постигането на дълготрайна непоклатимост. Външните министри на България и Саудитска Арабия дискутираха и подготовката на идната в края на месеца първа среща на върха Европейски Съюз – Лига на арабските страни, която ще се организира в Египет.

Това е четвърта среща сред Захариева и Ал-Джубейр - първата бе в Ню Йорк в границите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации през 2017 година, втората - в Рияд в границите на първото публично посещаване на български министър-председател в Саудитска Арабия, и третата - София.

Впоследствие бяха осъществени редица визити на представители на саудитски министерства и организации - Министерството на околната среда, водите и селското стопанство, Саудитския фонд за обществени вложения, Агенцията за вложения в селското стопанство и отглеждането на животни.

За първи път България взе присъединяване в Международното ревю „ Saudi Agro Food 2018 ” в Рияд през октомври 2018 година Двете страни работят за основаването на смесена компания, която ще осъществя планове в производството на фуражи и износа на месо от България за Саудитска Арабия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР