Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на

Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на ...

Министър Росен Желязков се срещна с новия посланик на САЩ у нас Херо Мустафа.


Двустранните отношения между България и САЩ бяха в основата на разговора между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и новия посланик на САЩ в България Херо Мустафа, съобщават от пресцентъра на МТИС.

"От години работим много добре със САЩ, най-вече в областта на високите технологии, в услугите с висока добавена стойност и в споделените услуги", е заявил Росен Желязков.

Дигиталната трансформация и новите технологии раждат предизвикателства пред всички държави за справяне с киберзаплахите. На срещата е била изразена готовност за сътрудничество в областта на устойчивото развитие на дигиталните инфраструктури. Министър Желязков и посланик Мустафа са били категорични, че отношенията между България и САЩ се базират не само на съюзническите ни отношения в рамките на Алианса, но и на споделянето на общи ценности и перспективи.

Росен Желязков и премиерът на Грузия обсъдиха развитието на транспортната и дигиталната свързаност през Черно море

"Динамичната политическа и икономическа среда доказва, че имаме добро партньорство, което се измерва с реални резултати", е казал Росен Желязков.

Министърът е представил пред посланика на САЩ и развитието по Трансевропейските транспортни коридори 8 и 10, както и общия проект с Гърция за изграждането на мултимодалния коридор Солун-Александруполис-Варна-Русе.

На разговорите министър Желязков е запознал посланик Мустафа с концесията на летището в София. Била е изразена увереността, че с успешното концесиониране на столичното летище, интересът на авиопревозвачите за директни полети между двете държави ще се увеличи. Посланик Херо Мустафа е поканила министър Росен Желязков на официална визита в САЩ, в която акцент ще бъде киберсигурността и развитието на 5G мрежата.


Източник: novini.bg