Двустранните отношения между България и Черна гора, както и европейската

...
Двустранните отношения между България и Черна гора, както и европейската
Коментари Харесай

Румен Радев и Филип Вуянович обсъждат двустранните отношения между България и Черна гора

Двустранните връзки сред България и Черна гора, както и европейската вероятност на страните от Западните Балкани, са главните тематики на идна през днешния ден в София среща сред президента Румен Радев и черногорския му сътрудник Филип Вуянович .

Европейската вероятност на Западните Балкани е приоритет на почналото българско европредседателство. При визитата си в Черна гора през юли президентът Румен Радев акцентира, че участието в Европейски Съюз и НАТО на страните от района е най-важната причина за непоклатимост, сигурност и икономическо развиване на Балканите:

По време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз, ние ще настояваме страните, които удовлетворяват критериите за участие да получават ясна вероятност за своята европейска интеграция. И в това отношение Черна гора е най-напредналата страна в района.

Освен Западните Балкани, двамата президенти ще обсъдят в София двустранните политически и стопански връзки сред България и Черна гора, както и опциите за по-добра съгласуваност в района, която би улеснила бизнес контактите сред двете страни. В рамките на визитата си в София Филип Вуянович ще се срещне с премиера Бойко Борисов и с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева .

Президентът Радев ще беседва и с премиера на Япония Шиндзо Абе . В неделя Абе се срещна с министър-председателя Бойко Борисов. След диалозите стана ясно, че Япония дава обещание да подкрепи евроинтеграцията на Западните Балкани.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР