Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната стигна 275.8 на 100

...
Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната стигна 275.8 на 100
Коментари Харесай

COVID-19 у нас: Цялата страна е в Етап 1

Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в страната стигна 275.8 на 100 хиляди.

Това демонстрира информация на DarikNews.bg в системата на здравните управляващи.

От уеб страницата на Центъра по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) са отстранени цветовите зони, които указват равнището на разпространяване на ковид по области.

Данните на единния информативен център за ковид обаче демонстрират, че от през днешния ден цяла България е в алената зона по предходната цветова подредба - с над 250 инфектирани с ковид на 100 хиляди души за 14 дни.

Промяна има и в картата на епидемиологичната конюнктура по райони. Цялата страна е в I стадий от Плана за справяне с пандемията.

Последен в зеления Етап 1 влезе севернияj централен Регион 2 (Плевен, Русе, Ловеч, Габрово и Велико Търново).

Етапите са написани в обновения План за справяне с пандемията. Той планува при влизане в Етап 1 да се вкарват общи противоепидемични ограничения, измежду които носене на маски в здравни, лечебни и обществени заведения, съблюдаване на отдалеченост и повишена хигиена, работа от разстояние там, където е допустимо.

Предвижда се и осъществяване на засилен утринен филтър в просветителни и детски заведения, както и в институциите за даване на обществени грижи.

Мерките ще бъдат въвеждани със заповеди на Регионалните здравни инспекци, а в случай че един район влезе в Етап 4, ще се постановат ограничения на национално равнище.

Междувременно, 4500 души инфектирани от COVID-19 дневно предвижда математикът проф. Николай Витанов. "Това е съдбовното число. Въпросът е да не го прескочим или в случай че се случи, да е един-два пъти. Ако до две седмици не прескочим това число, значи ограниченията ще са проработили ", разяснява той за Нова телевизия.

По думите му ограниченията ще дадат резултат, а дифузно разпространяване още няма. "Здравната система е готова, само че куца човешкият фактор. Очаква се ограниченията да дадат резултат от 10 до 14 дни след влизане в действие ", изясни той.

Витанов предизвести, че идва подвариант на Омикрон от Индия, който ще е при нас октомври или ноември. "Той се популяризира по-бързо. Болниците сега не са под напън. Пазете се, протича по-леко, само че има и къси клечки. Внасяме от Гърция COVID-19 ", счита професорът. И прикани почиващите по гръцките острови да внимават.

Според него записаната заболеваемост би трябвало да се умножава по 4,5 с цел да се получи действителната. "Общата е към 10-12 000, от които 3000 са регистрирани. Добре ще е да се върнат PCR тестванията ", безапелационен е Витанов.

Математикът се обърна и към пловдивчани с апел да носят маски, защото заболеваемостта не е висока и може да се овладее.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР