Двуседмичната климатична конференция в Глазгоу (COP26) завърши със сделка с

...
Двуседмичната климатична конференция в Глазгоу (COP26) завърши със сделка с
Коментари Харесай

От "победа" до "разочарование" на финала на климатичната конференция в Глазгоу

Двуседмичната климатична конференция в Глазгоу (COP26) приключи със договорка с три съществени достижения - първото включване въобще на ангажимент за ограничение използването на въглища; увеличение на финансовата помощ за разрастващите се страни; възобновяване на проектите за понижаване излъчванията следващата година, с цел да се резервира достижима задачата за задържане на покачването на температурите до 1.5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища.

Пратеникът на Съединени американски щати за климата Джон Кери заключи, че е било малко евентуално срещата в Глазгоу да докара до решение, което " ще приключи рецесията ", само че че в този момент е даден " началният изстрел ". Критици на постигнатото съглашение обаче показват, че обещанията на страните не са задоволителни, с цел да лимитират световното стопляне до 1.5 градуса, написа английската Военновъздушни сили. А учените споделят, че стоплянето оттатък тази граница може да докара до необратими и неконтролируеми въздействия върху климата.
Една дума, която промени целия смисъл
В последния миг Индия и Китай отхвърлиха уговорка, призоваваща за " поетапно преустановяване " (gradual phase out) на потреблението на въглища, и в последна сметка страните се съгласиха на " поетапно понижаване " (gradual phase down) на използването, а ръководителят на COP26 Алок Шарма съобщи, че " надълбоко съжалява " за този процес. Домакинът на форума - английският министър председател Борис Джонсън, избра да изтъкне позитивното от конференцията: " Трябва да се свърши още доста през идващите години. Но днешното съглашение е огромна стъпка напред и ние имаме първата интернационална сделка въобще за понижаване на въглищата, както и пътна карта за ограничение на световното стопляне до 1.5 градуса. " По силата на съглашението страните ще се срещнат идната година, с цел да се ангажират с в допълнение редуциране на въглерода, защото, в случай че бъдат изпълнени актуалните обещания, ще се стигне до задържане на покачването на температурите до към 2.4 градуса.

" Изразяваме дълбокото си отчаяние, че контрактуваният текст за въглищата беше омекотен. Това няма да ни приближи до 1.5 градуса, а ще направи задачата още по-трудна за постигане ", декларира швейцарският министър по екологията Симонета Сомаруга. Според генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш климатичната злополука към момента " тропа на вратата " и е време да се влезе в ексклузивен режим, тъй като " възможностите ни за постигане на нулеви чисти излъчвания ще станат нулеви ".
Реклама
Въпреки че упоритостите по отношение на въглищата бяха лимитирани, някои анализатори въпреки всичко считат договорката за победа, защото за първи път те се загатват в този подтекст в подобен документ на Организация на обединените нации. " Променена беше една дума, само че не могат да трансформират сигнала, приближаващ от COP26 - че ерата на въглищата завършва ", настояват от организацията Greenpeace. Според други климатични деятели обаче е било разочароващо, че са били упоменати единствено въглищата, защото по този начин се позволява на развитите стопански системи да продължат да добиват и употребяват нефт и природен газ.

Друга противоречива тематика по време на COP26 беше финансирането. Обещанието от 2009 година, направено от развитите страни, да обезпечават по 100 милиарда $ годишно за " зеления " преход на разрастващите се страни, трябваше да бъде изпълнено до 2020 година, само че това по този начин и не стана. Сега Алок Шарма разгласи, че към 500 милиарда $ ще бъдат мобилизирани до 2025 година Но по-бедните стопански системи призоваваха за финансиране чрез уговорка за " загуби и вреди ", т.е. по-богатите страни да ги компенсират за резултатите на климатичните промени, към които те не могат да се приспособяват. И това беше едно от огромните разочарования за доста делегати на конференцията. Някои обаче поддържаха съглашението, при изискване че диалозите за клаузата ще продължат.
Сделка, която не е съвършена
Дори домакинът Англия признава, че договорката не е съвършена и оставя по-голямата част от сложната работа за понижаване на излъчванията за идната година, написа Guardian. Докато зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс декларира, че " това не свършва тук, а едвам стартира ".

Тази констатация евентуално носи дребна разтуха на страните, за които покачването на температурите крие риск за самото битие. Но както сп. Economist обобщава: " Това е по-добре от опцията да оставим напъните да изчезнат, както е по-добре COP да съществува, в сравнение с да се остави светът без подобен конгрес въобще. "
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР