Двупартийна делегация на Конгреса на САЩ обеща да продължи да

...
Двупартийна делегация на Конгреса на САЩ обеща да продължи да
Коментари Харесай

САЩ обещаха да продължат подкрепата си за Тайван

Двупартийна делегация на Конгреса на Съединени американски щати даде обещание да продължи да поддържа Тайван. Това се случи дни откакто Конгресът утвърди военна помощ в размер на 300 млн. $ за демократично управлявания остров.


Конгресът утвърди и 400 млн. $ за противопоставяне на въздействието на китайското държавно управление в района, заяви „ Свободна Европа “.

Китай счита Тайван за отцепническа провинция, която би трябвало да сложи под собствен надзор, в случай че е належащо и със мощ. Пекин всекидневно изпраща военни кораби и изтребители наоколо до острова, като ускорява военния напън.

Съединени американски щати, както и множеството страни, не признават Тайван като страна. Въпреки това американското законодателство изисква от Вашингтон да подсигурява отбраната на острова и смята, че всяка опасност за Тайван е " сериозна грижа ".

Делегацията, водена от конгресмена републиканец Джак Бергман, който ръководи подкомисията за разузнаване и специфични интервенции в Камарата на представителите, се опита да увери управлението на Тайван в продължаващата поддръжка на Съединени американски щати.

" Ще продължим да уверяваме сътрудниците си, че стратегическите връзки са от основно значение за бъдещата сигурност на района ", съобщи Бергман на среща с тайванския президент Цай Инг-уен.

" Това включва мощната морска тактика на Тайван и по какъв начин можем да работим дружно по общите цели, с цел да се противопоставим на все по-агресивните дейности на Китай в района ", сподели той.

Цай благодари на администрацията на президента Джо Байдън и на Конгреса за помощта им за подсилване на самоотбраната на Тайван.

Китай постоянно подлага на критика визитите на американски чиновници в Тайван.

Посещението на тогавашния ръководител на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван през 2022 година докара до изпращането от Китай на военни кораби и самолети към острова и заледяване на редица връзки, в това число военни връзки със Съединените щати.

Пекин и Вашингтон възобновиха военните си контакти след поредност от дипломатически срещи през последните месеци, чиято кулминационна точка беше срещата сред президентите на двете страни в Сан Франциско през ноември./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР