Двумесечно бебе с шест пръста бе оперирано в Бургас. Детето

...
Двумесечно бебе с шест пръста бе оперирано в Бургас. Детето
Коментари Харесай

Оперираха бебе с шест пръста

Двумесечно бебе с шест пръста бе оперирано в Бургас. Детето имало по шест пръста на всеки крак, оповестиха от болничното заведение, където е била осъществена интервенцията – УМБАЛ „ Дева Мария “.

Състоянието, известно като полидактилия, е извънредно рядко и лекуването му е единствено оперативно. В България университетска болница „ Дева Мария “ е една от дребното, където се правят такива интервенции, с помощта на методичния началник на Клиниката по ортопедия – акад. проф. доктор Борислав Владимиров, оповестиха от здравното заведение.

Случаят бил комплициран, тъй като три от спомагателните пръстчета са били с завършени стави. Проф. доктор Владимиров прави интервенция първо на двете ръчички, а след тригодишна възраст на детето ще бъдат оперирани крачетата.

„ Многопръстието не е козметичен проблем, защото спомагателните пръсти основават функционални усложнения. Стандарт е пръстчетата на ръчичките да се отстраняват допустимо най-бързо, а на крачетата да се изчаква тригодишна възраст, с цел да се наблюдава развиването на костите “, изяснява акад. Владимиров. „ Предполагам, че е шокиращо за всеки родител да разбере, че бебчето му има повече пръстчета, само че днешната медицина с лекост се оправя с казуса. Уверявам родителите, че възобновяване в ранна възраст е извънредно бързо и нетравмиращо и не би трябвало да се двоумят да потърсят експерт при съществуване на проблем “, добавя той.

По думите му, напоследък са зачестили случаите на плоскостъпие, което актуалната медицина лекува сполучливо. Спасението от тежкото плоскостъпие е така наречен интервенция на Моска, която се прави само в СБАЛ по ортопедия в Горна баня и в бургаската УМБАЛ „ Дева Мария ”. Оперативното лекуване е целесъобразно да се направи преди да се появи болежка в краката, в случай че родителите виждат, че детето стъпва с цяло стъпало на земята. Най-добрият интервал за интервенцията е сред 10-ата и 12-ата годишнина на детето, тъй като тогава ходилото е към момента еластично и може да се поправя.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР