Двукратният олимпийски шампион Боян Радев бе награден от Световната федерация

...
Двукратният олимпийски шампион Боян Радев бе награден от Световната федерация
Коментари Харесай

Световната борба и БОК наградиха Боян Радев

 Тайбе Юсеин взе премията за номер 1 в битката
Двукратният олимпийски първенец Боян Радев бе награден от Световната федерация по битка и Българския олимпийски комитет. 

Поводът - 50 години от спечелването на втория златен олимпийски орден от славния ни герой на Игрите в Мексико през 1968 година.

На събитието в Зала София участваха редица огромни имена, измежду които ръководителят на БОК Стефка Костадинова, Мария Гроздева, Йорданка Благоева и други.



Това е поредна и заслужена премия за Радев, който е прочут и като изтъкнат колекционер и донор. Обявен е за донор №1 на Националния исторически музей.

В една от залите, която е кръстена на неговото име, са изложени скъпи монументи сбирката му, над 170 експоната – икони, църковна утвар, дърворезби, каменни пластики, сред които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ век сл. Хр., изпълнени от незнаен талантлив ваятел. Радев подарява на НИМ всички свои награди и оценки от битката.



Той е разгласен е за заслужил занаятчия на спорта. През 2009 година получава най-високото отличие на Международната федерация по битка " Златна огърлица ". Радев е признат и в Залата на славата на ФИЛА в Оклахома (САЩ).

На 24 април 2014 борецът е определен за състезател на века в Спортен клуб Левски. Тържеството по награждаване е извършено в музея на спорта на стадион " Васил Левски " и е част от програмата " 100 години Левски " по случай вековния празник на " синия " клуб.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР