Двукратният олимпийски медалист за България във вдигането на тежести Николай

Двукратният олимпийски медалист за България във вдигането на тежести Николай ...

Николай Пешалов стана шеф на щангите в Хърватска.

Двукратният олимпийски медалист за България във вдигането на тежести Николай Пешалов получи огромно признание в Хърватска. Роденият във Ветрен през 1970 година и емигрирал в бившата югославска република през 1997-а тежкоатлет беше избран за шеф на местната федерация по щанги.

Той спечели изборите с 10:8 гласа срещу опонента си Дамир Плоснич след представяне на програмите им за развитие на спорта в близката година и половина. Българинът благодари за доверието и обеща да използва богатия си опит, за да помага на вдигането на тежести в Хърватска.

Пешалов има сребърен и бронзов медал за България от Игрите в Барселона 1992 и Атланта 1996. След като сменя националността, той се превръща в герой за новата си родина. През 2000 година в Сидни Николай печели олимпийско злато, а четири години по-късно стига до ново отличие при 69-килограмовите - бронз.

За Хърватска той има още две европейски титли и три медала от големи първенства. За България е спечелил три световни и шест европейски златни отличия.

“Тема Спорт”

Източник: sportal.bg