Двуетажната сграда на плажа край летните сараи на Ахмед Доган

...
Двуетажната сграда на плажа край летните сараи на Ахмед Доган
Коментари Харесай

Съдът обяви сградата на плажа край сараите на Доган за събаряне

Двуетажната постройка на плажа край летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е противозаконна и би трябвало да се отстрани, реши. Това е следващо решение по почналата серия от каузи против другите постройки в морската резиденция на почетния ръководител на Движение за права и свободи.

Сагата стартира през август 2020 година, откакто гражданските митинги накараха Община Бургас внезапно да се сети, че може би има нещо нелегално към сарая в " Росенец "

Едната от постройките, които бяха оповестени за противозаконни, бе точно двуетажната сграда на плажа на сараите. Тя е най-близо до мястото, където бе осъществено прословутото дебаркиране с гумена лодка на водача на " Демократична България " Христо Иванов през юли предходната година.

Фирмата " Стейтлайн ", която се води за един от притежателите на резиденцията, апелира събарянето. Неин представител е известният проектант Калин Тихолов, който е проектирал сараите..

Фирмата апелира заповедта с аргумента, че постройката е вдигната на плажа през 1978 година, заявена е и за нея даже са плащани локални налози.

Дружеството афишира, че постройката е употребена повече от 10 години, откакто купува част от парцелите в този регион. По делото има доказателства, че постройката е заявена за заплащане на налози едвам предходната година.

В решението си съдът показва, че " Стрейтлайн " апелира заповедта за срутване след приключването на 7-дневния период. По делото няма никакви доказателства, че за постройката е издавано позволение за градеж, заради което градежът вярно е сметнат за противозаконен.

Недоказан остава главният аргумент на " Стрейтлайн ", че постройката е издигната през 1978 година. Архивът на " Лукойл Нефтохим Бургас " демонстрира, че най-ранната постройка в региона е издигната през 1981 година и това не е постройката на плажа.

" Само по себе си действието по декларирането на противозаконния градеж не поражда, нито удостоверява правото на благосъстоятелност върху същия ", споделя съдът.

По делото не са показани от страна на " Стрейтлайн " счетоводни записвания, от които да бъде открито попада ли постройката в активите му, воден ли е амортизационен доклад, отразени ли са разноски за поправки, поддръжка, налози за същия и други.

В последна сметка Бургаският съд афишира, че обектът " изрично се явява нетърпима по смисъла на закона и следва да бъде отстранен в целокупност ". Решението може да се апелира пред Върховния административен съд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР