Двудневният глобален форум Г-20 започна в петък в аржентинската столица

...
Двудневният глобален форум Г-20 започна в петък в аржентинската столица
Коментари Харесай

Лидерите от Г-20 обсъждат бъдещето на света, а хиляди граждани протестират срещу тях

Двудневният световен конгрес Г-20 стартира в петък в аржентинската столица Буенос Айрес на фона на напрежение, засилени ограничения за сигурност и митинги.
Хиляди стачкуващи излязоха на митинг по време на откриването на срещата на върха, съобщи Reuters.
Протестиращите обаче не съумяха да се приближат до държавните глави поради проведен кордон в регион от 12 км километра към мястото на събитието. По публични данни 25 000 служители на реда са ангажирани да обезпечават реда.
Градът беше съвсем изцяло блокиран поради шествието , което се провежда от коалиция сред профсъюзите и групи за човешки права.

Един от протестиращите съобщи: " Протестираме против водачите на световните сили, които са виновни за глада, нищетата и войните по света, както и за унищожаването на околната среда. "
В столицата на Аржентина са планувани към 33 анти-Г-20 митинга и културни събития. Транспортът е блокиран. Властите оповестиха петък за неработен ден и приканиха жителите да изоставен столицата.
Световните водачи се събират в аржентинската столица с дълбоки различия в търговията и геополитически горещи точки.

Американският водач Доналд Тръмп ненадейно анулира планувана среща с съветския президент Владимир Путин в коридорите на форума поради зародилото напрежение сред Русия и Украйна. Двамата се разминаха през вчерашния ден в коридорите на Г-20, без да се поздравят.
Затова пък ръкостискането сред Путин и подложения на напън по случая " Кашоги " саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман притегли вниманието. Салман бе свикан от Франция и Англия да се издирят и санкционират отговорните по случая " Кашоги ".
С интерес е предстояща плануваната в събота вечеря сред Тръмп и китайския президент Си Дзинпин. Срещата може да откри дали двете страни ще прекратят комерсиалната война или Съединени американски щати ще усилят митата от 1 януари 2019 година
" Мисля, че сме доста близо да създадем нещо с Китай ", разгласи Тръмп.
Аржентинският президент Маурисио Макри съобщи първоначално, че не постоянно може да се реализира консенсус, само че задачата на Г-20 е другите играчи да намерят обща основа и да се ангажират с дейности за споделено и проспериращо бъдеще.
Мексиканският му сътрудник Енрике Пеня Нието обаче прикани да се стигне до консенсус, тъй като това е от изгода за интернационалната общественост.
Фокусът тази година е върху бъдещите задължения, инфраструктура за развиване и стабилно снабдяване. Следващият сходен конгрес ще се организира в Осака, Япония.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР