Двудневните срещи между представители на талибаните и афганистански политици приключиха

...
Двудневните срещи между представители на талибаните и афганистански политици приключиха
Коментари Харесай

Мирният диалог за Афганистан завърши с декларация за намаляване на насилието

Двудневните срещи сред представители на талибаните и афганистански политици завършиха с обещания за понижаване на насилието в Афганистан, съобщи ДПА.

В взаимна декларация, оповестена в Доха, делегатите обявиха, че с цел понижаване на цивилните жертви до нула би трябвало да бъдат прекъснати офанзивите против организации за " обществено благоденствие " като религиозни центрове, лечебни заведения, цивилен просветителни институции, базари, язовири и работни места в цялата страна.

В различен параграф от декларацията, обхващаща две страници, делегатите приканват за абсолютно освобождение на възрастните, инвалидите и болните пандизчии от двете страни.



Диалогът, който стартира в неделя, се прави оценка като значима стъпка към по-значими мирни договаряния .

В срещата участваха представители на талибаните, както и на разнообразни елементи от афганистанското общество. Макар да участваха и чиновници на афганистанските управляващи, немското министерство на външните работи, което бе съдомакин на форума, и талибаните обявиха, че те вземат участие като частни лица и не съставляват държавното управление в Кабул. -->

Засега не се знае по кое време и дали съглашението ще влезе в действие, нито дали декларацията е правнообвързваща, защото срещата не бе със статут на договаряния. По-вероятно е документът да бъде избран като меморандум за съгласие , отбелязва ДПА.

Талибаните ще бъдат подготвени да разискват помирение в границите на междуфганистанския разговор едвам след сключване на спокойно съглашение със Съединени американски щати , съобщи ръководителят на талибанската делегация, представен от ТАСС.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР