Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много

...
Двудневен празник на виното по повод Трифон Зарезан събира много
Коментари Харесай

Вино тече от чешмите в Делчево за Трифон Зарезан

Двудневен празник на виното във връзка Трифон Зарезан събира доста туристи в гоцеделчевското село Делчево. С всяка минала година гостите са от ден на ден. И има за какво да бият път до селището. Тази година те ще опитат вино и ракия от три страни – България, Гърция и Холандия, приготвени от изкусни майстори. Събитието ще се организира на 10 и 11 февруари.

В първия ден на уикенда са състезанията за най-хубав винопроизводител и производител на ракия. В оспорваната конкуренция ще вземат участие холандският бизнесмен Вилям Ван ден Берг, който има дом в селището и има 5 къщи за посетители там, както и десетки гърци от област Драма. Битката ще е в четири категории – за бяла и за оцветена ракия, за бяло и алено вино, посочи кметският наместник на селището Иван Панайотов. Гръцките посетители са производители на тези питиета, това е главната им активност. Дегустацията на предоставените за присъединяване в състезанието питиета ще стартира в 14.00 часа. Заради многото претенденти за популярност процедурата ще продължи до късно вечерта. „ Вино ще се лее освен от бъчвите, само че даже и от чешмите в селото ни. Те се инсталират особено за празника и по тях тече еликсирът на боговете, а не вода. Бяло и алено вино ще има за всеки до насита ", увери кметският властник.

Празникът за Трифон Зарезан ще продължи и в неделя. Местни поданици и посетители от района и Гърция ще зарежат лозовите масиви край селището, в местността Баира. Тук ще бъде общинският властник на Гоце Делчев Владимир Москов, поканен е и регионалният шеф на Благоевград – Бисер Михайлов. Очаква се да дойдат от Гърция кметът и регионалният шеф на Драма. Управниците също ще зарежат лозята, а по-късно ще се заловен на хорото на площада в селото. В тържеството ще се включат стотици самодейци от целия Неврокопски край.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР